Skip to main content

Βαρουφάκης: Πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ-ΕΚΤ

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας με τον δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», τόνισε.

Τις ανησυχίες που προκάλεσε η παραδοχή Βαρουφάκη, έσπεσε να διασκεδάσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με ασφαλή και ομαλό τρόπο, χωρίς, πάντωςμ να δίνει επί της ουσίας περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε μία τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδότηση θα αποδεσμευθεί μόνο μετά την έγκριση των λεπτομερών οικονομικών σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο, αναφέρει το Reuters.

Στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Παράλληλα, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9,89, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την διαπραγμάτευση, καθώς, όπως τόνισε για πρώτη φορά μία χώρα πέτυχε την διακοπή μίας μνημονιακής πολιτικής. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ακυρώσει το e-mail Χαρδούβελη και όλα τα υφεσιακά μέτρα.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως από τα δύσκολα σημεία είναι πως δεν συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σχέδιο «κοσοβοποίησης της Ελλάδας» και της αποδόμησης της Ευρώπης, αρχής γενομένης από την χώρα μας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις 100 δόσεις, τις επαναπροσλήψεις, τον κατώτατο μισθό και τους πλειστηριασμούς, για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως τα αιτήματα για όλα αυτά «τα στείλαμε στους εταίρους, με στόχο την σταδιακή εισαγωγή τους σε συνεργασία τους θεσμούς».

Οπως είπε μάλιστα πρέπει «να οργανώσουμε το νομοθετικό έργο των επόμενων μηνών, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν αφορά τους πρώτους 4 μήνες. Δεν μπορούμε σε λίγες εβδομάδες να θυσιάσουμε την τετραετία κάνοντας αμέσως πράγματα».περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε επίσης αναφορά στις δύσκολες σχέσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Συνεχίζω να λέω σε όλους τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» δήλωσε και πρόσθεσε πως «όταν μιλάει, απολαμβάνω να τον ακούω και να διαφωνώ μαζί του».

ZENITH