Skip to main content

BBC: Πολιτικός σεισμός στην ΕΕ αν βγει ο Τσίπρας

Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζει ο Economist Intelligence Unit.

Άρθρο με τίτλο «Ημέρα της Δημοκρατίας: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς» φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφέροντας πως η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων στην ΕΕ, κάποια εκ των οποίων θα ανέλθουν εντός του 2015 στην εξουσία, θα υποχρεώσει τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητες.

Το άρθρο που υπογράφει ο Μάικλ Γούλντριτζ επικαλείται έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) και χαρακτηρίζει ως την πιο «άμεση πολιτική πρόκληση» τις εκλογές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτή θα κρίνει κατά πόσο ο αυξανόμενος λαϊκισμός μεταφράζεται σε εκλογική επιτυχία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτό θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες», σημειώνεται

«Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η διαγραφή του χρέους είναι κεντρικό θέμα της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος» υποστηρίζει ο EIU και προσθέτει ότι «με παρόμοια κόμματα κατά του κατεστημένου να κερδίζουν ταχύτατα έδαφος σε αρκετές άλλες χώρες, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές εντός του 2015, η μετάδοση μίας περαιτέρω περιόδου κρίσης στην Ελλάδα θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις».

ZENITH