Skip to main content

BBC: Προ των πυλών η συμφωνία, βασισμένη στο προσχέδιο Μοσκοβισί

Φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, βλέπει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ντάνκαν Γουέλντον.

Φως στην άκρη του... ζοφερού, όπως αποδεικνύεται από χθες, τούνελ των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, βλέπει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ντάνκαν Γουέλντον, που εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του ο Γουέλντον, τρία πράγματα αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται οι συνομιλίες.

Πρώτον, το Eurogroup της Δευτέρας δεν ήταν η «ακραία προθεσμία». Δεύτερον, η αποτυχία των δύο προηγούμενων συναντήσεων και η σκληρή ρητορική ενδέχεται να είναι χρήσιμες. Όλα όσα ειπώθηκαν ήταν για το εσωτερικό κοινό ενός εκάστου. Κέρδισαν την αξιοπιστία τους και ουδείς υπαναχώρησε από τις θέσεις του. Τρίτον, η κίνηση της ΕΚΤ να μη δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα και να προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ήταν σοφή, καθώς έγινε πριν από δύο εβδομάδες και όχι τώρα, που θα φαινόταν ως κλιμάκωση της έντασης.

«Η συμφωνία θα βασιστεί στο προσχέδιο Μοσκοβισί»

«Όσο κι αν φαίνεται περίεργο», συνεχίζει ο Γουέλντον, «η συμφωνία είναι κοντά και θα βασιστεί στο προσχέδιο Μοσκοβισί που διέρρευσε τη Δευτέρα. Η Ελλάδα θα καταπιεί λίγο την υπερηφάνεια της και θα ζητήσει παράταση. Η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα 4-6 μήνες χρηματοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί ένα μέρος από το μανιφέστο του και συνεχίζει να πορεύεται με ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ευρεία συμφωνία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές θα έχουν συμβιβαστεί».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, υπάρχει και το σενάριο μιας «μικρής καταστροφής». «Υπάρχει, πάντως, και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο που μοιάζει με μικρή καταστροφή. Το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα και τον Μάρτιο η Ελλάδα ζητάει ένα νέο. Αυτό θα επιτρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά παράλληλα μπορεί να απαιτηθεί έλεγχος κεφαλαίων στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες», υπογραμμίζει.

Οι κίνδυνοι

Όσο για τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο οικονομικός αναλυτής του BBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «η σκληρή στρατηγική της τρόικα».

«Η ΕΚΤ θα τραβήξει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μια κατάρρευση, κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ», σημειώνει.

Ο δεύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει να κάνει με το «ελληνικό αδιέξοδο». Σε αυτό το σενάριο «η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, αλλά θα είναι η Ελλάδα που δεν θα επανέλθει στο τραπέζι. Το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει, η πίεση των καταθέσεων οδηγεί σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από ρευστό το πολύ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η αβεβαιότητα σφυροκοπάει την ελληνική οικονομία».

«Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να εκδηλωθεί, ωστόσο οι πιθανότητες να υπάρξει ένας συμβιβασμός εξακολουθούν να είναι υψηλές», καταλήγει ο Γουέλντον.

 
 

ZENITH