Skip to main content

Βελτιωμένη η νέα λίστα της Ελλάδας, λένε οι θεσμοί

Μπορεί οι προβλέψεις για τα έσοδα να μην είναι ρεαλιστικές, αλλά τουλάχιστον τώρα έχουμε κάτι συγκεκριμένο να συζητήσουμε, αναφέρουν πηγές των θεσμών

Παράθυρο για μία καταρχήν συμφωνία Αθήνας-εταίρων ανοίγουν πηγές των θεσμών, που λένε στο Spiegel πως η νέα λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφώς βελτιωμένη, κοστολογημένη και συγκεκριμένη.

«Μετά το χάος, τα πράγματα θα μπορούσαν μόνο να γίνουν καλύτερα. Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group παρουσιάστηκε το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κι αυτό έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναφανεί. Η εν λόγω λίστα είναι ενθαρρυντική, με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να εξηγεί στους εταίρους του πώς η Ελλάδα θα κατορθώσει όχι μόνο να επιτύχει ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα», γράφει το περιοδικό.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, σε κάποια άλλα σημεία καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «σπάσει κάποια ταμπού», όπως για παράδειγμα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης – των αρμόδιων δημοσίων οργάνων – στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων.

«Πολλοί από τους πιστωτές της Ελλάδας εξέφραζαν μέχρι τώρα το γεγονός πως δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της χώρας, εν τούτοις μετά τη λίστα Βαρουφάκη, φέρονται να δηλώνουν πως τώρα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Αν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα έσοδα δεν φαίνονται μη ρεαλιστικές, τουλάχιστον τώρα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων υπάρχει και μπορεί να αναγνωρισθεί», συμπληρώνεται.

«Υπάρχει πρόοδος» λέει στο Spiegel εκπρόσωπος των θεσμών, που πάντως προσθέτει πως «χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο».

ZENITH