Skip to main content

Βελτιώνεται η ευρυζωνικότητα διεθνώς σύμφωνα με έρευνα

Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τα στοιχεία της δεύτερης ετήσιας έρευνας για την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων δείχνουν ότι 62 από τις 66 χώρες που διερευνήθηκαν παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών από το περασμένο έτος. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν το μέγεθος του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών και μη αστικών περιοχών ενώ, για πρώτη φορά, συγκρίνεται η ποιότητα σταθερών και κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών συνδέεται με το πόσο προηγμένο είναι ένα κράτος όσον αφορά την οικονομία της γνώσης, ενώ οι χώρες που είχαν υψηλότερα στην ατζέντα τους την ευρυζωνικότητα είχαν και την υψηλότερη ποιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η διεθνής μέση ταχύτητα download αυξήθηκε κατά 49%, στα 4,75 Mbps και upload κατά 69%, στα 1,3 Mbps. Η Νότια Κορέα πήρε τα σκήπτρα της πρωτιάς φέτος από την Ιαπωνία που ήταν πέρυσι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών, η οποία βελτιώθηκε κατά 72%. Ωστόσο, η Ιαπωνία εξακολουθεί να έχει τις πόλεις οι οποίες συγκαταλέγονται σε εκείνες με την καλύτερη ποιότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Στην Ευρώπη, η Σουηδία έχει την καλύτερη ποιότητα, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία όσον αφορά την κάλυψη της ψαλίδας μεταξύ των κατοίκων μεγάλων πόλεων και των κατοίκων εκτός αυτών. Τη Σουηδία ακολουθούν η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, καθώς η ποιότητά τους βελτιώθηκε από τις εγκαταστάσεις οπτικών ινών και καλωδιακής, αλλά η χαμηλή διείσδυση σημαίνει ότι οι χώρες αυτές έχουν να καλύψουν απόσταση προκειμένου να φθάσουν τους παγκόσμιους ηγέτες της ευρυζωνικότητας.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι 39 χώρες έχουν επίπεδα πάνω από το απαιτούμενο για την παροχή σταθερής ποιότητας όσον αφορά τις πιο συνήθεις εφαρμογές στο διαδίκτυο, όπως η κοινωνική δικτύωση, η μεταφορά video χαμηλής ευκρίνειας, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου και η ανταλλαγή μικρών αρχείων όπως φωτογραφίες και μουσική.

Εννέα χώρες, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία, η Σουηδία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ρουμανία, διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα για μελλοντικές εφαρμογές (που θα είναι ευρέως διαδεδομένες μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια), όπως η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ και τα video υψηλής ποιότητας, ενώ πέρυσι μόνο η Ιαπωνία συμπεριλαμβανόταν σε αυτή την κατηγορία.

ZENITH