Skip to main content

Βελτιώνεται η κατάσταση στη Ρωσία

Ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε αγρότες και εμπόρους δημητριακών.
Ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας σε  αγρότες και εμπόρους δημητριακών στο νότιο τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τις περιφέρειες Βορονέζ και Βλαντίμιρ και στη δημοκρατία Μάρι Ελ, όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. 

Όπως είπε μάλιστα ο αρχηγός του Κρεμλίνου, η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει φέτος το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγορεύσει στις εξαγωγές να χαλαρώσει, εφόσον  το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Η κατάσταση σε πολλές περιφέρειες είναι ακραία... Δυστυχώς πολλοί αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας επειδή έχασαν τις σοδειές τους» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. Η επίσημη εκτίμηση για την έκταση που έχει σπαρθεί φέτος με δημητριακά στη Ρωσία είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.

Στο μεταξύ, επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί. «Από τη συνολική ραδιενέργεια στην περιοχή, λιγότερο από το 1% θα καταστεί και πάλι ενεργή» δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, ειδικός στο θέμα του Τσερνόμπιλ και εμπειρογνώμονας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος.

ZENITH