Skip to main content

Βελτιώσεις υπέρ του πελάτη στην Εθνική Τράπεζα

Περισσότερες από 60 ουσιαστικές βελτιώσεις με προσαρμογές και τροποποιήσεις υπέρ του πελάτη της Εθνικής Τράπεζας σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών και προϊόντων πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο πε
 Περισσότερες από 60 ουσιαστικές βελτιώσεις με προσαρμογές και τροποποιήσεις υπέρ του πελάτη της Εθνικής Τράπεζας σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών και προϊόντων πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου θεσμού του Συνηγόρου του Πελάτη, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παυλάκης Συνήγορος του Πελάτη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλάκης στη διάρκεια της παρουσίασης των πρώτων αποτελεσμάτων από τη λειτουργία του θεσμού:

Στον Τομέα των Καταθέσεων και Επενδυτικών Προϊόντων: Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την αναμόρφωση των συμβάσεων καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων και προθεσμιακών καταθέσεων με 27 βελτιώσεις επί των συμβάσεων.

Ειδικότερα επαναδιατυπώθηκε πλήρως τόσο η βασική σύμβαση καταθέσεων σε πρώτη ζήτηση όσο και η σύμβαση των προθεσμιακών καταθέσεων με την αποφυγή της επανάληψης περιττών όρων. Άλλαξε η δομή της σύμβασης, ώστε να είναι διακριτές οι επί μέρους ενότητες και να εκτίθενται με σαφήνεια οι γενικοί όροι, οι ειδικοί όροι, οι υποχρεώσεις της Τράπεζας, οι υποχρεώσεις του καταθέτη και πως ενημερώνεται ο καταθέτης για το τιμολόγιο της Τράπεζας.

Στη σύμβαση προθεσμιακών καταθέσεων αναλύονται με εξαντλητικό τρόπο οι συνέπειες πρόωρης, μερικής ή ολικής, απόδοσης των καταθέσεων. Ειδικοί όροι διαφωτίζουν πλέον με κάθε λεπτομέρεια τα περί κοινού διαζευκτικού ή συμπλεκτικού λογαριασμού, καθώς επίσης κάνουν αναφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν το απόρρητο, την παραγραφή και τον συμψηφισμό των καταθέσεων, αλλά και τους λόγους και τρόπους λήξης της όλης συναλλακτικής σχέσης.

Με ιδιαίτερη ενότητα διευκρινίζεται η διαφορά που υφίσταται μεταξύ κατάθεσης και λογαριασμού και καθορίζεται ότι, το άνοιγμα, η τήρηση και η λειτουργία των καταθετικών λογαριασμών στηρίζεται σε σύμβαση, η οποία είναι παρεπόμενη της κύριας σύμβασης κατάθεσης και στοχεύει στην καταχώριση και λογιστική παρακολούθηση της κίνησης του λογαριασμού.

Παράλληλα αναγράφεται λεπτομερώς ό,τι αφορά στην έκδοση βιβλιαρίου καταθέσεων καθώς και στο κύρος των εγγραφών σε αυτά και στις υποχρεώσεις (φύλαξης κ.λπ.) και στα δικαιώματα (ανταπόδειξης κ.λπ.) του καταθέτη.

Το Προσάρτημα των συμβάσεων διαμορφώθηκε κατά τρόπο που να περιλαμβάνει πληρέστερα τα στοιχεία της κατάθεσης, του λογαριασμού και τα της εκπροσώπησης της Τράπεζας.

Τέλος, έγινε μια σειρά τροποποιήσεων με τις οποίες ευθυγραμμίσθηκαν οι συμβάσεις και οι πρόσθετες πράξεις με τα πορίσματα της νομολογίας των Δικαστηρίων και ιδίως του Αρείου Πάγου, με τρόπον που τελικά ευνοείται ο καταθέτης.

Στον Τομέα της Καταναλωτικής Πίστης, όπως ανέφερε ο κ. Παυλάκης, έγιναν 11 κύριες αλλαγές για διάφορα θέματα. Ειδικότερα έγινε αναδιατύπωση ορισμένων όρων των βασικότερων προϊόντων όπως το απλό προσωπικό δάνειο, με επιδότηση επιτοκίου, Άρσης Βαρών με και χωρίς εξασφαλίσεις, ανοικτό δάνειο κ.α.

Καθορίζονται σαφέστερα οι επιβαρύνσεις, ο τρόπος προσδιορισμού του επιτοκίου και των μεταβολών του, η έκδοση Λογαριασμών και οι συνέπειες της μη αμφισβήτησής τους, έτσι ώστε να παρέχεται στον Δανειολήπτη το δικαίωμα ανταπόδειξης κατ΄ αυτών και οι προϋποθέσεις και συνέπειες της καταγγελίας κ.λπ. Και εδώ έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια ρήτρες σχετικές με την εκ των προτέρων παραίτηση του εγγυητή από όλες τις ενδεχόμενες ενστάσεις, σε όλες δε τις συμβάσεις τονίζεται το δικαίωμα υπαναχώρησης του δανειολήπτη από τη σύμβαση πριν την εκταμίευση του δανείου, ενώ έχει διατυπωθεί κατά τρόπο πληρέστερο η ρήτρα για τα κατά τόπον αρμόδια Δικαστήρια.

Η σύμβαση «Άρσης Βαρών» με εξασφαλίσεις εναρμονίστηκε με τους αντίστοιχους γενικούς όρους των συμβάσεων Κτηματικής Πίστης. Αρκετές παρεμβάσεις έγιναν και στις συμβάσεις «Ανοικτό -Διαθέσιμο» και «Εθνοδάνειο -Προσθέτω», με στόχο πάντα τη σαφήνεια της παράθεσης των όρων.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στις Πρόσθετες Πράξεις των δανείων, στις οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω όροι και επιβαρύνσεις. Όπου κρίθηκε αναγκαίο (π.χ. για την επιβαλλόμενη εισφορά του Ν. 128/75) έγιναν οι δέουσες παρεμβάσεις, πάντα με στόχο τη σαφήνεια προς τον πελάτη. Στον Τομέα της Κτηματικής Πίστης πραγματοποιήθηκαν 10 αλλαγές γύρω από τα δικαιώματα της τράπεζας και του δανειολήπτη, για αλλαγές επιτοκίων, πηγές άντλησης πληροφοριών για επιτόκια αναφοράς κ.α. κρίθηκε όμως αναγκαία η αναδιατύπωση ορισμένων όρων, έτσι ώστε να γίνει προσαρμογή στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

ZENITH