Skip to main content

Βενιζέλος: Δύσκολο και το 2011

Έκκληση για κοινή αντιμετώπιση του εθνικού κινδύνου, που συνιστά η τρέχουσα οικονομική κρίση, έκανε από την Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Ζήτησε επίδειξη εθνικής και κοινωνικής
Την ανάγκη αλλαγής της «οικονομικής ψυχολογίας», που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα, υπογράμμισε την Κυριακή κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση των αλλαγών που επιδιώκει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «σχέδιο κρατικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης».

«Μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει το κλίμα –έστω και υπό την τρέχουσα συγκυρία, τη σύγκρουση με τους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους κ.λπ. Η χώρα μας πρέπει να καταστεί φιλοεπενδυτική και –κατ’ επέκταση- φιλοπαραγωγική και φιλεργατική», τόνισε ο κ. Βενιζέλος τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, όσο και στην ανοικτή ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας –που επισκέφθηκε την Καβάλα στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας στελεχών του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση- αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αύξησης των δημοσίων εσόδων και τόνωσης της ρευστότητας και παράλληλα συγκράτησης της ύφεσης σε χαμηλά επίπεδα.

«Πρωτογενή πλεονάσματα»

«Και το 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά! Είναι μία χρονιά όπου πρέπει ν’ αρχίσουμε να δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, που έκανε λόγο για μία περίοδο «πυκνής εξέλιξης» κατά την οποία πρέπει να κορυφωθούν οι προσπάθειες του κράτους και του κοινωνικού συνόλου για δραστική αύξηση της παραγωγικότητας υπό πολύ μεγάλη πίεση: «Κάθε μέρα πρέπει να παράγουμε έργο που αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα, κάθε εβδομάδα έργο που αντιστοιχεί σε έναν μήνα, σε έναν μήνα να παράγουμε έργο ενός εξαμήνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ως «κοινό ευρωπαϊκό στοίχημα» χαρακτήρισε, εξάλλου, την αντιμετώπιση των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων που επιτίθενται στα κράτη που έχουν ανάγκη υψηλού δανεισμού, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Βρετανία.

«Να καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πίσω από την Ελλάδα βρίσκεται η ίδια! Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός μετώπου συνεργασίας κι αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν δίστασε να αποκαλέσει εθνικό κίνδυνο το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και ζήτησε απ’ όλους να προβούν σε υπέρβαση σχολίων αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Χρήστου Παπουτσή – Φίλιππου Σαχινίδη στη Βουλή και σε επίδειξη εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, να δουν τα πράγματα υπό συναινετική γωνία, «για να περάσουμε απ’ αυτόν τον δύσκολο κάβο».

Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις που κλιμακώνονται κατά των νέων μέτρων, το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την κοινωνική πίεση, αλλά απευθύνεται στον ελληνικό λαό ζητώντας συνεργασία και νέα κοινωνική συμφωνία για μείωση των ανισοτήτων που υφίστανται εντός του ίδιου του κοινωνικού συνόλου. 

Στέλνοντας μία νότα αισιοδοξίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι –παρά την κρίση- η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η 30ή Οικονομία παγκοσμίως (παρότι διαθέτει πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων), ότι κατέχει τη 15η θέση διεθνώς σε άθροισμα επενδύσεων, ενώ το 420% του Α.Ε.Π. είναι επενδεδυμένο σε ακίνητα.

«Καλλικράτης» και εξοπλισμοί

Ακόμα, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση («Καλλικράτης») εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι εφαλτήριο για περιφερειακή ανάπτυξη.

Τέλος, ερωτηθείς για τυχόν σχεδιασμό περικοπής των αμυντικών δαπανών της χώρας –ανταποκρινόμενος σε σχετικό πρόσφατο ανεπίσημο υπαινιγμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών- ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως το υπουργείο του έχει ήδη προχωρήσει σε εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών, με μείωση του φετινού προϋπολογισμού στα 6 δισ. ευρώ (2,8% του Α.Ε.Π.) και συγκράτηση των φετινών πληρωμών εξοπλισμού στο 1,8 δισ. ευρώ.  Όμως, τόνισε, «τείνουμε ευήκοον ους στα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τείνουμε χείρα συνεργασίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά περιμένουμε χειροπιαστές πρωτοβουλίες εκ μέρους της γείτονος».

ZENITH