Skip to main content

Βενιζέλος για Παπανδρέου: Το θέμα είναι να είσαι κύριος

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Γ.Παπανδρέου, για τις προθέσεις ψήφου του Μπουτάρη, για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και για το Ποτάμι.

του Τάσου Τασιούλα

"Το θέμα είναι να είσαι κύριος και να φέρεσαι ως κύριος και η κοινωνία ξέρει ποιοι φέρονται και ποιοι όχι ως κύριοι". Αυτό δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ομιλία του σε ερώτηση για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφήνοντας να φανεί η ενόχλησή του για την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ.

Μπουτάρης

Για τις προθέσεις ψήφου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος κατά καιρούς έχει πει ότι στηρίζει το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (η πιο πρόσφατη, χθεσινή προτίμηση),  είπε ότι "χάρηκε πολύ για την τοποθέτηση του αντιδημάρχου, Κωνσταντίνος Ζέρβα, που μετέφερε και το χαιρετισμό του δημάρχου, ο οποίος ξέρει πάρα πολύ καλά ότι έχει μία ψήφο και σήμερα μας έδωσε τη στήριξή του. Απαγορεύεται η διπλοψηφία, η τριπλοψηφία... Εμείς θέλουμε την ψήφο του πίσω από το παραβάν".

Για την τρίτη θέση στις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές του 2012 το ΠΑΣΟΚ φαινόταν να είναι πολύ χαμηλά, αλλά τις διέψευσε. Τα πράγματα έχουν γίνει πλέον σκληρά και το Ποτάμι δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο όπως στις  ευρωεκλογές. Δεν ξέρω αν οι πολίτες έχουν ξεχάσει την πορεία της παλιάς ΔΗΜΑΡ που χάθηκε πολιτικά. Αν παραλληλίσω το Ποτάμι με εκείνη τη ΔΗΜΑΡ, αυτός δεν είναι καλός οιωνός".

Για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πριν κινηθεί η Δικαιοσύνη το 2013 κανένα άλλο κόμμα δεν κινήθηκε εναντίον της εκτός του ΠΑΣΟΚ, ούτε καν η ΝΔ. Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και επέμεινε ότι "η ΝΔ προσήλθε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Κακώς επέμενε να πάμε σε εκλογές τον Μάιο του 2012. Ήμουν ο μόνος υπουργός Οικονομικών που όχι μόνο δεν προσέθεσε, αλλά αφαίρεσε χρέος".

ΣΥΡΙΖΑ

Για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολύ μεγάλες διαφορές, όμως η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Εξακολουθούμε να είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτη και πρέπει να κάνουμε το παν για να ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα. Σε δεύτερες εκβιαστικές εκλογές δεν μπορούμε να πάμε. Δεν παρακαλάμε κανέναν να μας δεχτεί ως εταίρο. Να συνεργαστούν οι δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού, όχι κατ' ανάγκη σε κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή".

"Μπορεί να είμαστε στον πύργο ελέγχου ή στην ΥΠΑ, πάντως δε θα αφήσουμε το αεροπλάνο να πάει σε λάθος προορισμό", απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα να είναι συγκυβερνήτης του... αεροπλάνου (σ.σ. σχετικό σποτάκι) με τον κ. Τσίπρα.

Μετρό και ΕΒΖ

Για το μετρό Θεσσαλονίκης και το θέμα της ΕΒΖ άφησε υπονοούμενα για τους βουλευτές της πόλης, ρωτώντας ποιο είναι το αποτύπωμά τους στην πόλη και τι έκαναν για τις υποδομές και τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Αντιθέτως είπε ότι χαίρεται για τις πολιτιστικές υποδομές (σ.σ. ήταν υπουργός Πολιτισμού) και για μια σειρά από έργα, αλλά είπε ότι "και οι νεότεροι πολιτικοί πρέπει να αναρωτηθούν τι έχουν κάνει". Ειδικά για το μετρό είπε ότι η νομική διαμάχη που προέκυψε αντιμετωπίζεται ώστε να μη διακοπεί και να γίνει το έργο, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. "Και σήμερα είδα τους τευτλοπαραγωγούς ώστε ο εκκαθαριστής να κάνει τις καλύτερες επιλογές προκειμένου να δοθεί η πιο κατάλληλη λύση", διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούν όλα τα εργοστάσια να μείνουν ανοιχτά.

Τζιχαντιστές

Για την ενδεχόμενη απειλή Τζιχαντιστών στην Ελλάδα είπε ότι δεν υπάρχει επειδή η χώρα έχει συνταχθεί με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΗΕ και ως εκ τούτου είναι ασφαλής. "Υπάρχει διεθνώς σοβαρό πρόβλημα με το ISIS, επειδή αξιοποιεί στο έπακρο τους ξένους μαχητές", συμπλήρωσε. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή εντοπισμένους ξένους μαχητές, αλλά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και συνεργαζόμαστε επειδή είμαστε επάνω στη διαδρομή τους, είπε.

Ποτάμι

Για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε ότι του πήρε πολλές φορές συνέντευξη ο κ. Θεοδωράκης, αλλά ο ίδιος δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική του και έωλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ειδικά για την πρώτη μνημονιακή περίοδο.

"Αν λέει ότι δε θέλει να μπει στη φωτιά και ότι δε θα είναι υπουργός είναι μια άλλη αντίληψη. Εμείς μπαίνουμε μπροστά", σημείωσε.

Για την κεντροαριστερά δήλωσε πως το Ποτάμι δε δηλώνει κεντροαριστερής κατεύθυνσης, η ΔΗΜΑΡ... χάθηκε. "Αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να το πουν", είπε.

ZENITH