Skip to main content

ΒΕΘ: Εθνική προτεραιότητα η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ενίσχυση της ρευστότητας, άμεση ενεργοποίση του ΕΣΠΑ και πάταξη της γραφειοκρατίας ζητάει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα μια π
Ενίσχυση της ρευστότητας, άμεση ενεργοποίση του ΕΣΠΑ και πάταξη της γραφειοκρατίας ζητεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κ. Σωτήρης Μαγόπουλος για την αναθέρμανση της οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα μια πρώτη δυσαρέσκεια για τα φορολογικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγόπουλος  στο δείπνο του Επιμελητηρίου για τον εορτασμό της νέας χρονιάς, σημείωσε πως η κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει όλο το βάρος στους «συνήθεις ύποπτους», δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπονται «από σταθερότητα και από λογική δεκαετίας, για να μπορούν να αποδίδουν. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ‘λογική’ κατάθεσης φορολογικών νομοσχεδίων σε ετήσια βάση ενόψει των προϋπολογισμών».
  
Το ΒΕΘ προτείνει την επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία, ενώ ζητεί οι επιταγές να είναι εγγυημένες και παράλληλα να μπει ένα πλαφόν 6 μηνών για τις μεταχρονολογημένες το οποίο κάθε χρόνο θα μειώνεται κατά ένα μήνα, έτσι ώστε, σταδιακά, να εξομοιωθούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Ο κ. Μαγόπουλος κάλεσε τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε ποιουςεκδίδουν μπλοκ επιταγών, προκειμένου να αποφευχθεί ο αυξανόμενος ρυθμόςτων ακάλυπτων επιταγών, που αποτελούν γάγγραινα για την επιχειρηματικήκοινότητα, όπως και να συγκρατήσουν τα  επιτόκια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΒΕΘ τόνισε ότι για να ανακάμψει η χώρα θα πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, να ενθαρρύνουν οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια και η καινοτομία. «Η προστασία των ΜΜΕ στις σημερινές συνθήκες (ειδικά οι παραγωγικές) πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να επιτευχθεί ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην πράσινη ανάπτυξη».

Ένας από τους τρόπους που προτείνει ο κ. Μαγόπουλος είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, «έτσι ώστε να είναι απλή κατανοητή και αδιαμφισβήτητη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, απαιτείται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και η άμεση ενίσχυση του Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

«Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης  αποτέλεσε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) καθώς κατά τη διάρκεια των δύο προγραμμάτων του δανειοδοτήθηκαν περί τις 54.499 επιχειρήσεις με την αξία των δανείων να ανέρχεται σε 5,1 δις ευρώ.  Δυστυχώς η κρίση συνεχίζεται για το λόγο αυτό θα πρέπει ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που θα  λαμβάνονται στο εξής θα πρέπει να επιμηκυνθεί στα 5 έτη έναντι 3 που είναι σήμερα και να δοθεί, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών συγκυριών, για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, ένας επιπλέον χρόνος, ως περίοδος χάριτος, πληρώνοντας βέβαια τους τόκους που αναλογούν. Παράλληλα απαιτείται η θεσμοθέτηση προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ, που θα ενισχύει αποκλειστικά τη μεταποίηση και θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.


Ο κ. Μαγόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου σύγχρονων προδιαγραφών, την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, την άμεση επέκταση της 6ης προβλήτας  του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος του ΟΛΘ, αλλά και την ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού, της εξωτερικής περιφερειακής. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των επιχειρήσεων αν η ίδια η πόλη, στην οποία δραστηριοποιούμαστε, δεν μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και τα μεγάλα, πολυθρύλητα έργα υποδομής δεν υλοποιηθούν».

Καταλήγοντας, ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές μελέτες για το κτίριο πολλαπλών χρήσεων του ΒΕΘ, στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου και είναι, ήδη, έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

Μπόλαρης: Μέριμνά μας τα δίκαια μέτρα

Την πεποίθηση ότι σε ένα χρόνο η ελληνική οικονομία θα είναι σε καλύτερη μοίρα, αν υλοποιηθεί συντεταγμένα το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο δείπνο του ΒΕΘ. Πρόσθεσε ότι η φετινή χρονιά μπορεί να είναι καλή. «Θα την κάνουμε εμείς καλή», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί η θεσμική λειτουργία της χώρας και τόνισε ότι αν και τις τελευταίες ημέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα ως «δύσκολα, άγρια και φορομπηχτικά», τα πράγματα «δεν είναι έτσι». Μέριμνα της κυβέρνησης είναι -κατά τον κ. Μπόλαρη- τα μέτρα αυτά να είναι δίκαια.

ZENITH