Skip to main content

Βιβλίο – αποκάλυψη για το Γεντί Κουλέ από τη Χρυσούλα Γιαταγάνα

Η πρώην βουλευτής που ως εισαγγελέας είχε αποκαλύψει την ευρύτατη διακίνηση ναρκωτικών στο Γεντί Κουλέ, μιλά στη Voria.gr για το βιβλίο και αποκαλύπτει επιχείρηση συγκάλυψης από την τότε κυβέρνηση.

του Τάσου Τασιούλα

Επιστροφή στη συγγραφή για την πρώην εισαγγελέα και πρώην βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, αφού πλέον είναι εκτός ενεργού πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γιαταγάνα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το βιβλίο της για τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, που είχε διακόψει λόγω των πολιτικών υποχρεώσεών της και να το κυκλοφορήσει στο τέλος του καλοκαιριού.

Η κ. Γιαταγάνα ως εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνει η μεγάλη έρευνα για το τι συνέβαινε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ την περίοδο 1984 - 1986, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατούμενους. Οι καταγγελίες τότε ήταν πολλές και με την έρευνα της κ. Γιαταγάνα όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά βγήκε εικόνα «οχετού» και κυρίως αποκαλύφθηκε η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο Γεντί Κουλέ.

Η συγγραφή του βιβλίου της, που θα είναι μυθιστόρημα κι όχι ιστορικό κείμενο, έχει αρχίσει προτού γίνει βουλευτής, ωστόσο διακόπηκε λόγω των υποχρεώσεών της στο Κοινοβούλιο.

Η ίδια επισημαίνει ότι εργάζεται εντατικά, ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να το έχει ολοκληρώσει και να εντάξει μάλιστα και νέα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της σε σχετική επιτροπή της Βουλής.

Όπως αποκαλύπτει στη Voria.gr η κ. Γιαταγάνα, η συγκεκριμένη έρευνα συγκλόνισε τη ζωή της και τη ζωή της οικογένειάς της.

«Η αποτύπωση των στοιχείων που συνέλεξα από την έρευνα σε ένα βιβλίο δε θα έλεγε τίποτα. Αποφάσισα να το γράψω σαν μυθιστόρημα, επειδή έτσι μπορώ να δείξω το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή, τις συνθήκες, όσα έζησα από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις μου στο Γεντί Κουλέ και τις συζητήσεις μου με τους κρατούμενους, τα μέλη της διοίκησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους», τόνισε η πρώην ανεξάρτητη βουλευτής.

Εκείνη την εποχή η κ. Γιαταγάνα δεν έκρυβε την κομματική τοποθέτησή της. Ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να αποκαλύψει το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης.

«Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχα την εντολή να το κουκουλώσω. Να πω ότι δε βρήκα τίποτα. Να πω ψέματα ότι δε διακινούνται ναρκωτικά στη φυλακή. Κι όμως είχα τα στοιχεία που αποδείκνυαν και την ευρύτατη διακίνηση ναρκωτικών και ποιοι την έκαναν, με συγκεκριμένες καταθέσεις, με μαρτυρίες. Μου έταξαν λαγούς με πετραχήλια για να μην προχωρήσω», είπε η κ. Γιαταγάνα.

Ποιοι; Η ίδια κατηγορεί την τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως τονίζει, έχει και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με την τότε ηγεσία του υπουργείου, που της τάζουν 50 εκατομμύρια δραχμές (ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή) για να «κουκουλώσει» την υπόθεση.

«Γι’ αυτό αγωνίστηκα εγώ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία; Για να με χρηματίζουν έμποροι ναρκωτικών; Δεν το δέχτηκα. Μάλιστα, με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο όταν έκανα μια επέμβαση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόνο και μόνο για να μου εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα που έκανα για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι τράβηξε η οικογένειά μου. Με απειλούσαν, απειλούσαν την κόρη μου, μας παρακολουθούσαν… Όλα αυτά θα τα περιγράψω στο βιβλίο, μαζί με όλη τη διαδικασία της έρευνας εντός των φυλακών και νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον για τον κόσμο», είπε η κ. Γιαταγάνα.

ZENITH