Skip to main content

Βήμα πίσω από τη Γερμανία μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Παράθυρο για συμφωνία από τη γερμανική κυβέρνηση: Λένε τώρα ότι δεν είναι απαραίτητη νέα πρόταση. Ρήγματα σε Γερμανία αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση με θετικές αντιδράσεις για το ελληνικό αίτημα.

Ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία με την Ελλάδα αφήνει κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας, ύστερα από την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το βιαστικό “όχι” του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες(διαβάστε όλο το κείμενο της πρότασης εδώ).

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι «η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως τη μοναδική βάση πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του αυριανού Eurogroup και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ενός νέου αναμορφωμένου κειμένου - αιτήματος».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι μετά το εμμονικό «όχι» του Σόιμπλε, δημιουργήθηκαν ρήγματα στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή(αντιδράσεις από τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ και τους Πράσινους) αλλά και στην Ευρώπη, καθώς τόσο η Κομισιόν όσο και μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, εκφράστηκαν θετικά για το ελληνικό αίτημα.

Τις πληροφορίες για τη μερική υποχώρηση της γερμανικής πλευράς μετέδωσε μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

"Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα που συμβάλλει με 240 δισ. ευρώ (273 δισ. δολάρια) στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και ο κύριος εμπνευστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη δήλωση που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε μάλιστα, σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το υπουργείο του", ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ρόλο στην αποκλιμάκωση της γερμανικής επιθετικότητας, που κορυφώθηκε στο Euroworking Group όπου η ελληνική πρόταση χαρακτηρίστηκε «Δούρειος Ίππος» (δείτε περισσότερα εδώ), έπαιξε και η επί τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, επί σχεδόν μία ώρα,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Πηγές από το Μαξίμου έκαναν λόγο για μια εποικοδομητική επικοινωνία, διαβλέποντας σαφώς καλύτερη διάθεση από την κ. Μέρκελ, σε σχέση με τον Σόιμπλε, για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη(δείτε εδώ).

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει σφοδρή προσωπική επίθεση στον Σόιμπλε, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται απέναντι στον ελληνικό λαό(δείτε εδώ), έχοντας ήδη στείλει το δικό της τελεσίγραφο προς το Eurogroup και το Βερολίνο, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά ότι «το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι(δείτε εδώ)».

ZENITH