Skip to main content

Βήματα για συμβιβασμό στις Βρυξέλλες (upd)

Σημάδια σύγκλισης στη "μίνι Σύνοδο Κορυφής" μετά από δραματικές διαβουλεύσεις: Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων σε νέο Eurogroup τις επόμενες ημέρες- Τι κέρδισε και

Πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων και άμεσα εφαρμόσιμων μεταρρυθμίσεων δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση σε έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως αποφασίστηκε στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών», όπου διεφάνησαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων.

Η ελληνική πλευρά καλείται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο. Και αυτό γιατί, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της ρευστότητας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 15 Απριλίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι υπάρχει πρόοδος για το θέμα της χρηματοδότησης, η οποία όμως θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.

Το κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζει σαφώς στην Ελλάδα την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ξεκαθαρίζει το πλαίσιο του ελέγχου: Το πολιτικό σκέλος θα είναι στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα γίνεται η συλλογή πληροφοριών από τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά είναι τα κέρδη της συμφωνίας, η οποία, όμως, επί της ουσίας, για να έχει νόημα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με συγκεκριμένες κσι κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, όπως διέρρευσε, όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους πως δεν τίθεται και ούτε πρόκειται να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ωστόσο, έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα από την κυβέρνηση, καθώς και στη ρητορική που ακολουθούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι η βέλτιστη».

Στη συνάντηση που διήρκησε 3,5 ώρες μετείχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Ούβε Κορσέπιους, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

»Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

»Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

»Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Ντάισελμπλουμ: Χρήματα μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε η kαγκελάριος.

Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση. «Εκταμιεύσεις χρημάτων μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει σύντομα και πως οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα θα εξεταστούν σε επίπεδο δαπανών.

τελευταία ενημέρωση 04:04

ZENITH