Skip to main content

Βήματα προς συμφωνία στις Βρυξέλλες

Ξαφνική αλλαγή κλίματος μετά το ναυάγιο του Eurogroup. Το περίγραμμα της νέας ενδιάμεσης συμφωνίας με μείγμα από μνημόνιο και τις ελληνικές προτάσεις: Πού κάνει πίσω το Βερολίνο και πού η Αθήνα.

Όλο και περισσότερα σημεία σύγκλισης φαίνεται πως βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους, και κυρίως τη Γερμανία, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής,  μετά το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup.

Πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα ευρωπαίους αξιωματούχους, κάνουν λόγο για μια κατ' αρχήν συμφωνία σε βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί (η ελληνική πλευρά ζητεί να ονομαστεί «γέφυρα», την ώρα που το Βερολίνο πιέζει για «παράταση»), περιλαμβάνει - μέχρι στιγμής - τα εξής στοιχεία:

- Υιοθέτηση του 70% του τρέχοντος προγράμματος και αντικατάσταση του 30% με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης

- Η ελληνική πλευρά συμφωνεί στη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος, εφόσον αυτό θα είναι κοντά 1,5-2%.

- Η κυβέρνηση δέχεται να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο ωστόσο ζητεί να υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση από τη Γερμανία, κάτι που το Βερολίνο φαίνεται να αποδέχεται.

- Θα υπάρξει πιθανή αύξηση κατά πέντε δισ. ευρώ του περιθωρίου έκδοσης από την ελληνική κυβέρνηση εντόκων γραμματίων και νέα μείωση στο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων.

- Η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει και θα παράσχει βοήθεια στην Αθήνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών δυνατοτήτων

Οι πρώτες ενδείξεις συμφωνίας εμφανίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚ. Οι συνομιλίες του υπουργείου Οικονομικών με  τους θεσμικούς εταίρους της χώρας «σε τεχνικό επίπεδο» θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

 Όπως μεταδίδει το euronews.it, οι συναντήσεις των τεχνικών κλμακίων θα ξεκινήσουν αύριο στις 9:00 το πρωί στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής του ελληνικού τεχνικού κλιμακίου θα είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, που θα κληθεί να προετοιμάσει το έδαφος με τους επιτελείς του Euroworking Group, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί αν οι ελληνικές προτάσεις, σε επίπεδο κατεύθυνσης και κόστους, είναι συμβατές με τις γενικές αρχές της Ευρωζώνης.

«Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Γ. Ντάισενμπλουμ κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.

«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε.
Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

ZENITH