Skip to main content

Βήματα σε τεντωμένο σχοινί για τη σωτηρία της ΕΒΖ

Μιλούν στη Voria.gr οι δύο νέοι επικεφαλής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι στόχοι, οι προοπτικές και τα ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ.
 της Άννης Καρολίδου
 
«Υπάρχει πολιτική βούληση και απόφαση για επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αυτή την προοπτική πιστεύουμε και αυτή την απόφαση υπηρετούμε», τόνισαν στη Voria.gr  o νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ.κ. Γ. Κυπαρισσίδης- Κοκκινίδης και Δ. Γιαννακίδης, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί στη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με 30 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
 
«Τα 30 εκατομμύρια, θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά το σχέδιο προβλέπει ακόμη δύο καίρια βήματα για να μπορέσει να ορθοποδήσει σταδιακά η βιομηχανία. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα μεταβιβαστούν από τον εκκαθαριστή, οι μετοχές της επιχείρησης  και το τρίτο είναι, η αποδέσμευση της Ζάχαρης από τον πιστωτή, δηλαδή από την Τράπεζα Πειραιώς», τόνισε το διευθυντικό στέλεχος της ΕΒΖ για πολλά χρόνια και νυν διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Γιαννακίδης.
 
«Το εγχείρημα είναι δύσκολο και λεπτό και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο πρόεδρος Γιώργος Κυπαρρισίδης – Κοκκινίδης τονίζοντας ότι την ευθύνη του σχεδιασμού έχει ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. 
 
Η ΕΒΖ, δίχως αυτή την αύξηση κεφαλαίου, ουσιαστικά αποτελούσε τελειωμένη υπόθεση. Η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η βιομηχανία είναι ανοικτή με δάνεια περίπου 150 εκατ. ευρώ, δέσμευσε τις υπόλοιπες ποσότητες από την ζάχαρη που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, πήρε ενέχυρο επιταγές αξιόπιστων πελατών και έδωσε ένα τελευταίο δάνειο 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εταιρεία. 
 
 
( φωτογραφία: o Γ. Κυπαρισσίδης- Κοκκινίδης) 
 
Μπροστά είναι τα πολύ δύσκολα για την εταιρεία και το κυβερνητικό επιτελείο καθώς, με καθυστέρηση και, με το περυσινό τιμολόγιο, ανοίγει η νέα καλλιεργητική περίοδος που απαιτεί χρηματοδοτικά κεφάλαια. 
 
Οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι απολύτως κρίσιμοι και θα φανεί αν το εγχείρημα έχει περιθώρια επιτυχίας ή αν τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται,  θα καταλήξουν σε μία τρύπα στο νερό, όταν μάλιστα υπάρχουν εκτιμητές που θεωρούν ότι από την ΕΕ μπορούν να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας. 
 
Στόχος της νέας διοίκησης σε αυτή τη φάση, είναι να προσελκύσει παραγωγούς ξανά στη τευτλοκαλλιέργεια, γι’ αυτό και διατηρεί το περυσινό τιμολόγιο.
 
«Θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση στην προσπάθεια που γίνεται αν καλλιεργηθούν πάνω από 50.000 στρέμματα φέτος. Μη ξεχνάμε ότι μετά το 2017 η καλλιέργεια απελευθερώνεται από τις ποσοστώσεις και πως σταδιακά όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπούμε σε νέο ανοδικό κύκλο των διεθνών τιμών ζάχαρης», είπε στη Voria.gr o κ. Γιαννακίδης προσθέτοντας:
 
«Πιστεύω ότι μπορούμε να παράγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές, εάν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα εργοστάσια αλλά και αν μειωθεί το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή, μετά από αναδασμούς και οργάνωση ορθή των αρδεύσεων, όπως για παράδειγμα στο κάμπο των Σερρών».
 
Βεβαίως, οι τεχνολογικές βελτιώσεις απαιτούν και αυτές κεφάλαια, για επενδύσεις, αλλά η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει βήμα- βήμα για να εξαντλήσει τις πιθανές επιβίωσης της ΕΒΖ. 
 
Στο μεταξύ έχουν εξοφληθεί, με το τελευταίο δάνειο της Πειραιώς, οι καλλιεργητές για την παραγωγή του 2014 σε ποσοστό 95% και θα πάρουν τα υπόλοιπα οφειλόμενα εντός των επομένων ημερών, ίσως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ άμεσα θα καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται και στους Σέρβους παραγωγούς των δύο θυγατρικών. 
 
Ήδη η εταιρεία, άρχισε επαφές με ομάδες καλλιεργητών, στη προσπάθεια οργάνωσης της νέας καλλιεργητικής περιόδου που ούτως ή άλλως, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, καθυστέρησε χρονικά.
 
«Δεν πρόκειται φέτος να γίνουν τα περυσινά λάθη, που φόρτωσαν το κόστος παραγωγής με τεράστια μεταφορικά. Τα εργοστάσια που θα λειτουργήσουν, θα επιλεγούν βάσει της γεωγραφικής κατανομής της σποράς»,  είπε ο κ. Γιαννακίδης, χωρίς να αναλάβει δέσμευση για τη λειτουργία, εκτός από το ζαχαρουργείο του Πλατέος, των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα που πέρυσι δε λειτούργησαν.  
 
*Στην κεντρική φωτογραφία ο κ.Γιαννακίδης
Business Story
Off

ZENITH