Skip to main content

Βιοποικιλότητα και Τουρισμός στο επίκεντρο του INTERREG στην Ανατ. Μακεδονία

Προχωρεί το Πρόγραμμα INTERREG IVC της Ε.Ε. στην Ανατ. Μακεδονία και Ξάνθη, με στόχο την προστασία της Βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη του Τουρισμού.
Η Βιοποικιλότητα (ιδίως στον ποταμό Νέστο) και ο Τουρισμός κυριαρχούν από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος στο Πρόγραμμα INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μετέχει ενεργά η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης.

Η Ανατ. Μακεδονία - Ξάνθη μετέχει ως ένας από τους 14 εταίρους του έργου REVERSE (Περιφερειακές Ανταλλαγές και Πολιτικές για την Προστασία και Αξιοποίηση της Βιοποικιλότητας στην Ευρώπη), με επικεφαλής εταίρο την περιφέρεια της Ακουιταίνης Γαλλίας. Η Υπερνομαρχία διαθέτει για την υλοποίηση του έργου προϋπολογισμό 166.636 €. -εκ των οποίων το 85% είναι η Κοινοτική Συμμετοχή.
Στο έργο συμμετέχουν ακόμα ως εταίροι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, η Διεύθυνση Δασών Χανίων, η Περιφέρεια της Μούρθια Ισπανίας, η Περιφέρεια της Ούμπρια Ιταλίας, η Περιφέρεια της Βρέμης Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Επιστημών της Εσθονίας κ.α.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής.

Όπως τόνισε σε σημερινή (30/6) συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κώστας Τάτσης, στόχος των εταίρων που συμπράττουν είναι η βελτίωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης,  με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Τάτσης ανέλυσε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατ. Μακεδονία και το ν. Ξάνθης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε συνεργασία με το Europe Direct, οι οποίες περιελάμβαναν ενημέρωση σε μαθητές σχετικά με τη βιοποικιλότητα της ιχθυοπανίδας του ποταμού Νέστου, ενώ προωθήθηκαν στους υπόλοιπους εταίρους οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή σχετικά με την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας. Στο επόμενο στάδιο, στην περιοχή της Υπερνομαρχίας θα εντοπιστούν  και θα προωθηθούν οι καλές πρακτικές σχετικά με την προστασία της Βιοποικιλότητας και τον Τουρισμό.

ZENITH