Skip to main content

Bloomberg: Καθοριστική εβδομάδα για την Ελλάδα

Καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ χαρακτηρίζει την τρέχουσα εβδομάδα το Bloomberg,

Καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ χαρακτηρίζει την τρέχουσα εβδομάδα το Bloomberg, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τη Άγγελα Μέρκελ για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο θα αποτελέσει πρόδρομο για τις αποφάσεις που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Παράλληλα επισημαίνεται η αναγκαιότητα να παρουσιαστούν συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, η εφαρμογή των οποίων, θα επιτρέψει στην Ελλάδα την εκ νέου πρόσβαση στις δόσεις του προγράμματος διάσωσης, που θα κρατήσουν τη χώρα ζωντανή.

«Εγκλωβισμένη εκτός αγορών με τα ταμεία να ξεμένουν, η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα έως τις αρχές του επόμενου μήνα», αναφέρει το Bloomberg.

Μάλιστα επικαλείται αξιωματούχο που αντιπροσωπεύει τους πιστωτές  σύμφωνα με τον οποίο «οι πληρωμές για μισθούς στο τέλος Μαρτίου και συντάξεις αυτή την εβδομάδα θα είναι μια πρόκληση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις εκροές καταθέσεων και στην πιθανή εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση της Barclays οι αναλυτές της οποίας αναφέρουν πως συνυπολογίζοντας την επανάληψη των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων, τα απογοητευτικά δημοσιονομικά δεδομένα και την ελάχιστη πρόοδο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εισαγωγής σύντομα ελέγχων στην κυκλοφορία κεφαλαίων στην Ελλάδα.

ZENITH