Skip to main content

Bloomberg: Κίνδυνος στάσης πληρωμών για την Ελλάδα

Μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δηλώνει στο πρακτορείο αξιωματούχος που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου μνημονίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται, το αδιέξοδο απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε ύφεση το α' τρίμηνο του 2015. «Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στα δάνεια των πιστωτών της, και στο μεταξύ πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ ο εκτιμάται ότι τον μήνα αυτό ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων», σημειώνεται ακόμη.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, οι επενδυτές έχουν δείξει εμπιστοσύνη ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μέχρι στιγμής απόδοση 3,4% το 2015 και το χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο 2,8% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά της αποθέματα για να βγάλει το μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ZENITH