Skip to main content

Bloomberg: Κρίσιμη εβδομάδα για τις ελληνικές τράπεζες

Η νέα απόφαση της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται νέα απόφαση της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup απόψε, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει, λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει με το σταγονόμετρο την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η νέα απόφαση της ΕΚΤ. «Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως το Σάββατο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η τράπεζα, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, διαμηνύει πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα της Ελλάδας. «Εάν στην παρούσα κατάσταση, κατά την οποία η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεχόμασταν περισσότερα T-bills, αυτό θα ήταν ξεκάθαρα κρατική χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Δεν θα το κάνουμε. Δεν θα παραβιάσουμε την συνθήκη μας για χάρη της Ελλάδας», προειδοποίησε ο κ. Κερέ ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, όπως κάθε άλλη, να δεχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κανόνες. Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί (η Ελλάδα) να αλλάξει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

ZENITH