Skip to main content

Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ οσμίζεται εξουσία κι αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική

Ευρισκόμενος ολοένα και πιο κοντά στο να κυβερνήσει την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας δραστικά ρότα, κινείται πια προς την επικρατούσα τάσης της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει το Bloomberg.

Ευρισκόμενος ολοένα και πιο κοντά στο να κυβερνήσει την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλαιότερα υποστήριζε μια αποχώρηση από το ΝΑΤΟ αλλά και την απομάκρυνση του Ναυτικού των ΗΠΑ από αμερικανική βάση στην Κρήτη, κινείται πια προς την επικρατούσα τάσης της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές φιλοδοξίες του στον πρωταρχικό στόχο να πάρει καλύτερους όρους για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Με το κόμμα του που κατέχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλογές, ακόμη και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τίθεται υπό αμφισβήτηση, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η ναυαρχίδα της πολιτικής τους είναι η ελάφρυνση του χρέους, και κύρια έγνοια τους θα είναι η εγχώρια» δήλωσε στο πρακτορείο η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. «Δεν υπάρχει διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή να ηγηθεί στα κύρια μέτωπα εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στα επιθυμητά του κόμματος από τα μέσα του 2013 συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά στρατεύματα σε ξένες αποστολές και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, και όλα αυτά για να χτυπήσει τη «νεοφιλελεύθερη» Ευρωπαϊκή Ένωση και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ.

Τώρα οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος, τονίζει το Bloomberg, υποχωρούν από τις ρητορικές τους. Είναι μια μετατόπιση που έχει παρατηρηθεί ήδη στο πεδίο της οικονομίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση. «Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πέρυσι στην προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί από τότε καθώς η απειλή της εξόδου από το ευρώ φαίνεται να υποχωρεί», καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα.

ZENITH