Skip to main content

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει το Grexit

H Ελλάδα δεν πρόκειται τελικώς να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εκτιμά το Bloomberg Intelligence Economics, παρουσιάζοντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

H Ελλάδα δεν πρόκειται τελικώς να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εκτιμά το Bloomberg Intelligence Economics, παρουσιάζοντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτό συμβεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Το Bloomgerg σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 462 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου για τη δόση του IMF. Συμπεριλαμβανομένης και της δόσης της 9ης Απριλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους πιστωτές της περίπου 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015. Εάν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η μετακύλιση ορισμένων ομολόγων, το συνολικό χρέος υποχωρεί κοντά στα 13 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο αναφέρει τις πηγές άντλησης των χρημάτων αυτών.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης υπόσχεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή χρεών.

ΕΚΤ: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, αφού, όμως, πρώτα η χώρα συμφωνήσει με τους θεσμούς. Έτσι οι απαιτήσεις υποχωρούν στα 13 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: Το ΔΝΤ πρέπει να εκταμιεύσει 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έκτη (και επιτυχημένη) αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτή η αξιολόγηση υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου 2014, κάτι που δεν έγινε. Επίσης το ΔΝΤ μπορεί να αποδεσμεύσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την έβδομη (θα γίνονταν στις 30 Νοεμβρίου 2014) και όγδοη (θα γίνονταν στις 28 Φεβρουαρίου 2015) αξιολόγηση. Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν, τότε οι υποχρεώσεις υποχωρούν στα 3,8 δισ. ευρώ.

EFSF: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα πρέπει, αφού ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση, να δώσει στην Ελλάδα το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ. Μένουν, ως εκ τούτου, μόλις 2 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να βρει η χώρα.

Λοιπές πηγές: Το ποσό που έχει απομείνει μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους. Εάν η ΕΚΤ αυξήσει το όριο – αυτή τη στιγμή φθάνει στα 15 δισ. ευρώ – στην έκδοση εντόκων γραμματίων και εάν επιτραπεί στη χώρα να έχει πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, κάτι που είχε συμφωνηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2014.


 

ZENITH