Skip to main content

Bloomberg: Πού κρύβουν οι Έλληνες τα χρήματά τους

Κάτω από πλακάκια μπάνιου, στους κήπους σπιτιών αλλά και μέσα σε συσκευές air condition, φυλάσσουν οι Έλληνες τα χρήματά τους, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Τα 15 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες μετά την επισημοποίηση της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τέσσερις τραπεζίτες.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μερίδιο των εκροών αυτό, περί τα 11 δισ. ευρώ, έκαναν φτερά μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που, σύμφωνα με το Bloomberg, προμηνύει εξακολούθηση των πιέσεων στις καταθέσεις λόγω της συνέχισης των εντάσεων στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Οι συζητήσεις με τους δανειστές θα είναι μια μακρά διαδικασία επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιπρόσθετη πίεση στις καταθέσεις. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στους καταθέτες», υποστηρίζει ο Wolfango Piccoli, διευθυντής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, οι κρυψώνες που διαλέγουν για τα χρήματα που έχουν βγάλει από τις τράπεζες ποικίλουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ένας οδηγός ταξί στην Αθήνα, ονόματι Γιώργος Καράβελας. «Ένας πελάτης μιλούσε στο τηλέφωνο και είπε ότι απέσυρε από την τράπεζα 25.000 ευρώ, τα οποία έκρυψε κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου. Ένας άλλος έβγαλε τα χρήματα και τα έκρυψε στον κήπο. Ένας άλλος τα έκρυψε σε ένα κουτί στο air condition στο μπαλκόνι του», τονίζει.

Ένα ακόμη αγαπημένο «καταφύγιο», για τους μεγαλύτερους κυρίως, αποτελεί ο χρυσός.

Εντούτοις, σύμφωνα με υπάλληλο της Εθνικής τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα, εάν κάποιος ήθελε να αποσύρει 20.000 ευρώ χωρίς προειδοποίηση η τράπεζα δεν θα μπορούσε να τον εξυπηρετήσει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εκροές καταθέσεων σημαίνουν ότι οι τράπεζες στηρίζονται ολοένα και περισσότερα στα κεφάλαια του ELA, για τα οποία χρειάζονται την έγκριση της ΕΚΤ.

«H ιστορία των ελληνικών καταθέσεων δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ''φυγή'' κεφαλαίων αλλά ''μαραθώνιος''. Οι περισσότεροι έχουν βγάλει τα χρήματά τους και υπάρχουν λίγοι λογαριασμοί με περισσότερα από 100.000 ευρώ», τονίζει από την πλευρά του στο πρακτορείο ο Ανδρέας Κούτρας, διευθυντικό στέλεχος της In Touch Capital Markets.

ZENITH