Skip to main content

Bloomberg: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας

Εκτενές άρθρο του Bloomberg, όπου παρουσιάζονται τα τέσσερα πιθανότερα ενδεχόμενα την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Πιθανότερη η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σε σημερινό του άρθρο.

Η ανάλυση του πρακτορείου ξεκινάει από το σενάριο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και το πιο ακραίο, όπως το χαρακτηρίζει, σενάριο εκλογικής νίκης της ΝΔ. Όπως προβλέπει, η Ελλάδα πιθανότατα θα διεκδικήσει και θα πετύχει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, μετά από συμφωνία με τους εταίρους. Ο ίδιος δεν βλέπει πιθανό ένα Grexit, σημειώνοντας ωστόσο πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και νέας προσφυγής στις κάλπες.

Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια του Bloomberg, από το πιο πιθανό έως το πιο ακραίο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου:

1. Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ

Στο πιθανότερο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, ρεαλιστικό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεση πληρωμή 7 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί ζεστό χρήμα για το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη. «Η τρόικα  ενδεχομένως να δείξει κάποια ευελιξία μπροστά σε μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Το πρόγραμμα διάσωσης θα πάρει μια επέκταση κάποιων μηνών, ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ, θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή από τον μηχανισμό σταθερότητας», γράφει το πρακτορείο.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους, με το Bloomberg να κρίνει ως απαραίτητη τη μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 48,8%, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα εμ τον αρθρογράφο, έχει αρχίσει ήδη να χτίζεται εντός της ΕΕ, ενώ θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Ο αρθρογράφος κρίνει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι περιορισμένη μια πιθανότητα αναταραχής, ενώ κρίνει απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει κάτι τέτοιο, ενώ και ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Ακόμη, είναι ισχυρή εντός της ΕΕ η πολιτική βούληση για παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

2. Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Στο δεύτερο σενάριο του Bloomber, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο δεν κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και συνεργάζεται κατά πάσα πιθανότητα με το Ποτάμι, καθώς «υπάρχουν πιο πολλά που ενώνουν τα δύο κόμματα, από όσα τα χωρίζουν. Και τα δύο είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, θέλουν να τελειώσει το Μνημόνιο και είναι δηλώνουν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού».

Η διαφορά των δύο κομμάτων εντοπίζεται στο θέμα του χρέους, καθώς, όπως αναφέρει το Ποτάμι έχει μια λιγότερο ριζοσπαστική ρητορική στο θέμα και προκρίνει μια παύση αποπληρωμής των δόσεων μετά από διαπραγμάτευση».

«Αυτή αυτή ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Η παρουσία μιας μετριοπαθούς κυβέρνησης συνεργασίας θα καθησύχαζε τους πιστωτές και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες», σημειώνεται στο άρθρο.

3. Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και νέες εκλογές

Στο τρίτο και χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία, και αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίς.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως γράφει το πρακτορείο, θα γίνει ό,τι ακριβώς συνέβη το 2012, όταν οι αγορές «έφθασαν στα άκρα» μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα αυξανόταν σημαντικά και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πιθανή.

4. Νίκη της ΝΔ

Στο τέταρτο και πιο απίθανο σενάριο η ΝΔ καταφέρνει να πετύχει την ανατροπή και κερδίζει τις εκλογές. «Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να βρει συμμάχους στο Ποτάμι και να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πιθανότατα με μια επέκταση Μνημονίου, με την αναδιάρθρωση του χρέους να βγαίνει από το τραπέζι για την ώρα, ωστόσο, με τον αποπληθωρισμό, την ανεργία στο 25% και τους πολίτες κουρασμένους από τη λιτότητα, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου» καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

ZENITH