Skip to main content

Βοήθεια 70 εκατ. δολαρίων στη Αϊτή από την Ιαπωνία

H Ιαπωνία θα δώσει οικονομική βοήθεια 70 εκατ. δολαρίων στην Αϊτή και ενδέχεται να στείλει μέλη της των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (SDF/FAD) προκειμένου να ενισχύσει την αποστολή του ΟΗΕ μετά το σεισμό.
H Ιαπωνία θα δώσει οικονομική βοήθεια 70 εκατ. δολαρίων στην Αϊτή και ενδέχεται να στείλει μέλη της των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (SDF/FAD) προκειμένου να ενισχύσει την αποστολή του ΟΗΕ μετά το σεισμό, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος είχε δεσμευτεί ότι θα παρείχε οικονομική βοήθεια πέντε εκατ. δολαρίων, θα ανακοινώσει τη νέα δωρεά κατά τη συνεδρίαση των «φίλων χωρών»της Αϊτής που έχει προγραμματιστεί σήμερα στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει 100 έως 200 μέλη της μονάδας μηχανικών των Χερσαίων Δυνάμεων Αυτοάμυνας για την ανοικοδόμηση υποδομών, όπως σχολεία και δρόμοι.

Με τη συμμετοχή της αυτή θα ενισχύσει την αποστολή σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, της Minustah, η οποία αναμένει επίσης άλλους 3.500 κυανόκρανους.

Το Κιόντο μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Κατσούγια Οκάντα, ο συνάδελφός του της ΄Αμυνας Τοσίμι Κιταζάουα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χιροφούμι Χιράνο συμφώνησαν την Κυριακή να στείλουν στην Αϊτή μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας, όπως ονομάζεται ο ιαπωνικός στρατός.

Το ειρηνιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας απαγορεύει τη συμμετοχή Ιαπώνων στρατιωτών σε μάχη στο εξωτερικό αλλά οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας μετείχαν ή μετέχουν σε αρκετές ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, την Καμπότζη, τη Μοζαμβίκη και το ανατολικό Τιμόρ.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι θα ανέλθει σε 12.500 ο αριθμός των δυνάμεων της Minustah, η οποία έχει αναπτύξει στην Αϊτή από το 2004 και διαθέτει επιπλέον 2.000 μέλη πολιτικού προσωπικού.

Η αποστολή που αναπτύχθηκε για τη σταθεροποίηση στη χώρα, μετέχει σήμερα στη διανομή της βοήθειας.

Οι αρχές της Αϊτής εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό της 12η Φεβρουαρίου θα ανέλθει σε 150.000 και εκφράζουν φόβους για άλλους 200.000 νεκρούς που μπορεί να υπάρχουν ακόμη κάτω από τα ερείπια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH