Skip to main content

Βολές από τα Σκόπια για την καθυστέρηση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

Την ελπίδα για εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων, που έδειξε όμως ανυποχώρητος.
Για την μη ένταξη της πΓΔΜ  στο ΝΑΤΟ κατηγόρησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το βήμα της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η ενέργεια του νότιου γείτονά μας, ο οποίος παρεμπόδισε την ένταξη της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» στη Συμμαχία, ήταν αντίθετη με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Προέβη σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ» δήλωσε ο ίδιος.

Περαιτέρω, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για λύση που θα αποτελεί λογικό και δίκαιο συμβιβασμό ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θα άπτεται, ούτε θα αμφισβητεί την εθνική, πολιτιστική και γλωσσική μας ταυτότητα, και λύση που θα πρέπει να νομιμοποιηθεί από τους πολίτες».

Τέλος ο πρόεδρος της πΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την πολιτική ισχύος για να επηρεάζει την έκβαση των συνομιλιών γύρω από το επίμαχο ζήτημα ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωαη.

ZENITH