Skip to main content

Βολές Καράογλου για την αύξηση του ΦΠΑ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να αυξήσει το ΦΠΑ ασκεί ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή τη λογική, όταν ήδη κα
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να αυξήσει το ΦΠΑ ασκεί ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή τη λογική, όταν ήδη, από το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καταδεικνύεται η αποτυχία αυτής της πολιτικής.

Ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι είναι «η δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες (15 Μαρτίου εφαρμόστηκε η πρώτη) από μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός δεσμευόταν, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, διότι θα προκαλέσει πρόβλημα ύφεσης στην οικονομία».

Σημειώνει ακόμη ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν συνολικά με επιπλέον δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ πρόκειται να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Καράογλου διερωτάται «πώς η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ, τη στιγμή που η ύφεση βαθαίνει, ενώ έχει γιγαντωθεί η λαθρεμπορία τσιγάρων και καυσίμων, αφού πλέον το κίνητρο της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερο».

Κατηγορεί δε το ΠΑΣΟΚ ότι τη στιγμή που ζητάει θυσίες από τον ελληνικό λαό δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να «αναδιοργανωθούν» οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, όπως υποσχόταν όταν ανέλαβε την εξουσία.

Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει, «οι εφορίες και τα τελωνεία μένουν ακέφαλα, η στελέχωσή τους είναι ελλιπής και οι υπάλληλοι είναι προβληματισμένοι, καθώς -πέρα από τη σοβαρή μείωση των αποδοχών τους- διαρρέουν διάφορα σενάρια από το Υπουργείο Οικονομικών περί κατάργησης υπηρεσιών, μεταθέσεων, μετατάξεων και περαιτέρω μείωση αποδοχών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης, η κυβέρνηση απαντάει με την εύκολη “λύση” της αύξησης του ΦΠΑ, δίνοντας τη χαριστική βολή σε όλους.

Όπως εκτιμά, «ύφεση, φοροδιαφυγή και παραοικονομία θα γιγαντωθούν, ενώ η ανεργία θα φτάσει σε πρωτοφανή για την Ελληνική κοινωνία επίπεδα».

«Είναι κοινή λογική πρωτοετούς φοιτητή σε οικονομικό πανεπιστήμιο ότι, όσο επιτείνεται η ύφεση στην οικονομία, τόσο μικρότερα θα είναι και τα φορολογικά έσοδα. Αντί, λοιπόν, να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία μας, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο πρωθυπουργός, με μια σειρά από μέτρα όπως αυτά που έχουμε προτείνει (αναπτυξιακός νόμος, αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ΕΣΠΑ κλπ) παρακολουθούμε μια ασφυκτιούσα οικονομία. Μια οικονομία σε κώμα», παρατηρεί.

Τονίζει, τέλος, πως «για να ανατάξουμε τα οικονομικά του κράτους, πρέπει να τονώσουμε τον δυναμισμό της Οικονομίας, να ενισχύσουμε την Επιχειρηματικότητα, να αλλάξουμε την ψυχολογία της αγοράς. Γιατί η οικονομία είναι κυρίως ψυχολογία. Και η αύξηση του ΦΠΑ μόνο αρνητική ψυχολογία προσφέρει στην Αγορά και την οικονομία γενικότερα». 

ZENITH