Skip to main content

Βολές κατά Παπανδρέου και συγγνώμη από Σαμαρά

Ως τον κύριο υπαίτιο για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ υπέδειξε το Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας συγγνώμη.
Ως τον κύριο υπαίτιο για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ υπέδειξε το Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, για μια ακόμη φορά τις σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας συγγνώμη.

«Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ μια κρίση ελλείμματος κοινή σε όλη την Ευρώπη, ενώ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμου μοναδική στην Ευρώπη. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή Γιώργου Παπανδρέου», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, από την Καλαμάτα όπου παραβρέθηκε σε συνδιάσκεψη της ΝΔ.

«Από την αρχή εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γιατί γνωρίζουμε ότι θα μας επιβάλει νέα μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία μας ούτε η Κοινωνία μας. Κι όλα τα εισπρακτικά μέτρα που επιβάλλονται πια, βαθαίνουν την ύφεση περισσότερο απ’ όσο βελτιώνουν τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.

«Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ, όταν υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αναγκάστηκε! Το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο. Κι έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος», συμπλήρωσε.

Γνωστοποίησε, δε, ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει προτάσεις για την οικονομία, όταν θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησης: «Εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας. Η προηγούμενη διακυβέρνηση, η δική μας διακυβέρνηση, έκανε σφάλματα. Σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος. Συγκράτησε τα ελλείμματα, αλλά δεν αντέστρεψε τη συσσώρευση χρέους. Διόγκωσε το κράτος, δεν το συρρίκνωσε. Το διατήρησε μη λειτουργικό και αντιπαραγωγικό. Δεν το άλλαξε. Υποτάχθηκε στην λογική του πολιτικού κόστους».

«Για όλα αυτά οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας, από τους ψηφοφόρους μας, από τον Ελληνικό λαό. Γιατί τα υποσχεθήκαμε και δεν τα κάναμε. Αλλά σίγουρα δεν θα απολογηθούμε σε εκείνους που κι όταν τα προσπάθησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκείνοι τις εμπόδισαν. Και κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε μια πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών, έβγαιναν ΄΄στα κεραμίδια΄΄ με το πιο αδίστακτο λαϊκισμό», κατέληξε.

ZENITH