Skip to main content

Βολές κατά ΤτΕ από Βάσω Παπανδρέου

Επιμένει να εξαπολύει τα βέλη της κατά της ΤτΕ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη χαλάρωση των κανόνων διακανονισμού / εκκαθάρισης, «διευκολύνοντας έτσι την κερδοσκοπία».
Επιμένει να εξαπολύει τα βέλη της κατά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) η  πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τη χαλάρωση των κανόνων διακανονισμού/εκκαθάρισης, «διευκολύνοντας έτσι την κερδοσκοπία».

Όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, «το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας».

Ακόμα, η βουλευτής θεωρεί πως ούτε η επιστολή της ΕΚΤ που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΤτΕ απαντά στα ζητήματα που έχουν ήδη θέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες δύο ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Ελληνική Βουλή, δημοσιοποίησε την απάντηση μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί και τα ερωτήματα. Έχουμε δηλαδή απαντήσεις σε ερωτήματά της που δεν γνωρίζουμε, τα οποία μάλιστα έστειλε ημέρα Κυριακή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, δε, ότι για αποφυγή παρεξηγήσεων «η επιστολή της ΕΚΤ δεν αφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το Σύστημα διακανονισμού/εκκαθάρισης ελληνικών ομολόγων στην ΤτΕ, πράγμα το οποίο είναι το αντικείμενο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δεν έχει να κάνει με την προληπτική εποπτεία, με ποιους δηλαδή κανόνες και κυρώσεις γίνεται δύσκολη η κερδοσκοπία από τους σορτάκηδες, σε βάρος ελληνικών ομολόγων».

«Όταν οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, που γίνονται κυρίως στις ξένες αγορές και να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους στο Σύστημα της ΤτΕ με χρονική υστέρηση χωρίς κυρώσεις και κόστος, ενθαρρύνεται η κερδοσκοπία», συνεχίζει.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ΤτΕ είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας. Το ζητούμενο είναι η ΤτΕ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση να δοθούν στη δημοσιότητα τα ζητούμενα στοιχεία και έγγραφα», καταλήγει.

ZENITH