Skip to main content

Βόμβα Περιστέρη για τους νεκρούς της Αμφίπολης

Mια διαφορετική εκδοχή για το ποιος έχει ταφεί στο μνημείο της Αμφίπολης, δίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

Mια διαφορετική εκδοχή για το ποιος έχει ταφεί στο μνημείο της Αμφίπολης, δίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σκελετοί που βρέθηκαν να ανήκουν σε αρχαιοκάπηλους.

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα», τονίζει στη Real News και συνεχίζει: «Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή»

«Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Αλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

Βέβαια, εδω προκύπτουν ερωτηματικά, καθώς στη συνέντευξη τύπου που είχε δώσει η Κατερίνα Περιστέρη τον περασμένο Νοέμβριο, είχε υποστηρίξει ότι ο νεκρός της Αμφίπολης είναι Μακεδόνας στρατηγός. Στη συνέχεια υπήρξε όργιο φημών για τους πιθανούς ενοίκους της Αμφίπολης, ακολούθησε η ανακοίνωση ότι οι νεκροί είναι πέντε και τώρα τα οστά φαίνεται να κρίνονται ως δευτερεύουσας σημασίας ευρήματα.


Η κ. Περιστέρη, πάντως, ααπαντά στους επικριτές της και κυρίως σε όσους αμφισβήτησαν την εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας, ότι ο λέων της Αμφίπολης βρίσκεται στην κορυφή του τύμβου.

"Είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Άλλωστε ανακαλύψαμε το σημείο όπου ήταν στημένο το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου, ενώ όταν βγάζαμε τα χώματα για να αποκαλύψουμε τον περίβολο, βρήκαμε κάποια κομμάτια του λιονταριού. Γιατί κατά τις επιδρομές διαφόρων θρακικών φύλων αλλά και των Ρωμαίων στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν το λιοντάρι το τεμάχισαν. Δεν είναι τυχαίο ότι βρήκαμε τμήματά του ακόμη και στο Στρυμόνα", απαντά η κα Περιστέρη.

Η ίδια εξομολογείται και το γεγονός ότι αρκετοί την πίκραναν.

"Με πίκραναν πολλά. Γιατί όταν αγαπάς τη δουλειά σου και έχεις μεράκι πληγώνεσαι. Το 2012 όταν ξεκίνησαν την ανασκαφή, μην φανταστείτε ότι είχαμε πολλούς συμπαραστάτες. Μας έβλεπαν λίγο σαν δον Κιχώτες. Μου έλεγαν συνάδελφοί μου: Ε, τι ψάχνεις εκεί, δεν έχει τίποτε. Τι κάνεις, ένα νεκρό τοπίο είναι. Εγώ όμως είχαν επιμονή και... μύτη και δικαιώθηκα"., σημειώνει.

Και όσο για την επόμενη μέρα; "Εγώ θα το παλέψω" αναφέρει, "Θα ψάξω τριγύρω στο πλάι. Γιατί μου κάνει εντύπωση που δεν βρήκαμε ούτε ίχνος από κάποια πολύτιμα αντικείμενα. Δεν αποκλείεται να τα είχαν βάλει σε κάποιο άλλο σημείο. Ίσως να υπάρχει και κάποιος άλλος τάφος δίπλα. Σίγουρα όμως δεν περιμένω να βρω κάτι τόσο λαμπερό".

ZENITH