Skip to main content

Βουβαλίσια μοτσαρέλα Καμπανίας προτιμούν οι Έλληνες

Ιταλικές... gourmet μικροαπολαύσεις, συνολικής αξίας άνω των 1,225 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο από την επαρχία της Καμπανίας, επιφυλάσσουν για τους... απαιτητικούς τους ουρανίσκους οι Έλληνες καλοφαγάδες
Ιταλικές... gourmet μικροαπολαύσεις, συνολικής αξίας άνω των 1,225 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο από την επαρχία της Καμπανίας, επιφυλάσσουν για τους... απαιτητικούς τους ουρανίσκους οι Έλληνες καλοφαγάδες.

Στο ποσό αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας, ανέρχεται η αξία των εξαγωγών σε τυρί μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα κι άλλα συναφή προϊόντα, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο προς την ελληνική αγορά η εν λόγω ιταλική περιφέρεια. Μάλιστα, οι γαστριμαργικές προτιμήσεις των Ελλήνων στρέφονται κατά βάση προς τα προϊόντα της περιοχής του Benevento, από όπου και καταγράφονται οι περισσότερες εξαγωγές της... βασίλισας της Μεσογειακής Κουζίνας, όπως θέλουν να την ονομάζουν, αλλά και συναφών τυροκομικών ειδών.

Τα συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα, όσον αφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις της... βουβαλίσιας μοτσαρέλας στην Ελλάδα, έγιναν γνωστά σε εκδήλωση του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης –και σε ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη μαζί με άλλες 26 ευρωπαϊκές πόλεις- στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ευρωπαϊκή ημέρα «Μοτσαρέλα από βουβάλι της Καμπανίας Π.Ο.Π», που έχει σε εξέλιξη η ιταλική κυβέρνηση.

Θορυβημένοι οι γείτονες από την αποκάλυψη σκανδάλων που έπληξαν την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία του προϊόντος διεθνώς, δεδομένου ότι αποδείχθηκε πως στην παραγωγή της ορισμένοι δεν χρησιμοποιούσαν αποκλειστικώς γάλα από βουβάλι, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για να αποκαταστήσουν την τρωθείσα εικόνα του. «Έπειτα από τα τελευταία γεγονότα με τις παρατυπίες στην παραγωγή του προϊόντος, με παραβίαση της ρύθμισης παραγωγής, ανέκυψε από τις υπουργικές, περιφερειακές και τοπικές παρεμβάσεις, η θέληση εντοπισμού και προγραμματισμού ενός πιο ξεκάθαρου και αποτελεσματικού συστήματος προστασίας και προβολής αυτού του εξαιρετικού προϊόντος Made In Italy», τονίζεται.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια ο πληθυσμός των βουλβαλιών αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη ολόκληρου του τομέα, ο οποίος παρουσιάζει με παραγωγή που, κατά μέσο όρο, φθάνει τις 33.000 τόνους ετησίως. Ο κύκλος εργασιών, αντίστοιχα, κυμαίνεται γύρω στα 400 εκ. Ευρώ, το χρόνο, ενώ η αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξεως του 5%. Το ποσοστό της μοτσαρέλα ΠΟΠ που πωλείται στο εξωτερικό φθάνει στο περίπου 18% στο σύνολο των ιταλικών τυριών και παρουσιάζει ετήσια αύξηση περίπου 10%. Όσον αφορά στην Καμπανία, ειδικότερα, ο τομέας των γαλακτοκομικών και των τυροκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας γεωργικών πρϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας, τόσο από πλευράς ενεργοποιημένης οικονομικής αξίας, όσο και ως εικόνα των παραγωγών που είναι φημισμένες στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Το παραγωγικό δυναμικό, κυρίως εκείνο της μεταποίησης γαλακτοκομικών - τυροκομικών προϊόντων παρουσιάζεται γενικά ευρύ και χαρακτηρίζεται από στοιχεία τοπικής ιδιαιτερότητας. Τα σημαντικότερα προϊόντα είναι η Μοτσαρέλα από βουβάλι της περιοχής της Καμπανίας ΠΟΠ, το Cociocavallo Silano ΠΟΠ, το Flordilatte των νοτίων Απεννίνων ΠΟΠ. Η ζωοτεχνική παραγωγή της περιφέρειας των τομέων των βοοειδών και των βουβαλιών αντιπροσωπεύει περίπου 4% σε ποσότητα και σε αξία της ιταλικής εθνικής παραγωγής. Στην Καμπανία, τέλος, παράγεται το 25% (ή περίπου 100 εκ. κιλά) του γάλακτος διατροφής της Νότιας Ιταλίας.

ZENITH