Skip to main content

Βουλγαρία: Απορρίφθηκε η έφεση του βασικού μετόχου της ΚΤΒ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει ο βασικός μέτοχος της Corporate Commercial Bank.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (SAC) της Βουλγαρίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει ο βασικός μέτοχος της Corporate Commercial Bank (KTB), η εταιρεία Bromak EOOD και άλλοι μέτοχοι, κατά της απόφασης αφαίρεσης της άδειάς της από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2014.

Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει την άδεια της ΚΤΒ, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, η οποία, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με την Τάνια Βάτσεβα και τον Ιβάν Ραντένκοφ, δύο εκ των τριών δικαστών που εξέτασαν την υπόθεση, οι μέτοχοι της ΚΤΒ δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσβάλουν την αφαίρεση της άδειας. Όμως η τρίτη δικαστής, η Σόνια Γιανκούλοβα, έκρινε ότι οι απαιτήσεις των μετόχων είναι δικαιολογημένες.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου δεν είναι τελεσίδικη και η υπόθεση θα επανεξεταστεί από ένα πάνελ πέντε δικαστών του SAC. Η ΚΤΒ ανέστειλε την λειτουργία της στις 21 Ιουνίου 2014 μετά τη μαζική "φυγή" καταθέσεων που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας. Ύστερα από πέντε μήνες, διάστημα στο οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς εποπτείας (σ.σ. η Κεντρική Τράπεζα διόρισε εποπτικό συμβούλιο στην KTB, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων, στις 20 Ιουνίου), τον Νοέμβριο έγινε η αφαίρεση της άδειάς της και βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

πηγή balkans.com

ZENITH