Skip to main content

Βουλγαρία: Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις 14 επιχειρήσεων

Εντός του 2015 θα εξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις 14 επιχειρήσεων της Βουλγαρίας με κρατική συμμετοχή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων και Ελέγχου της χώρας.

Εντός του 2015 θα εξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις 14 επιχειρήσεων της Βουλγαρίας με κρατική συμμετοχή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων και Ελέγχου της χώρας.

Έξι επιχειρήσεις βρίσκονται στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας, και συγκεκριμένα η ADIS (κρατικά ακίνητα), Audiovideo Orpheus (παραγωγή ταινιών), Bulgarian Stock Exchange (χρηματιστήριο), BDZ-Freight Services (εμπορευματικό τμήμα βουλγαρικών σιδηροδρόμων), International Fair-Plovdiv (Διεθνής Έκθεση Φιλιππούπολης) και Ovcha Kupel (υπηρεσίες τουριστικού πρακτορείου).

Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Vladislav Goranov και ο Μεταφορών κ. Ivaylo Moskovski έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους με επιστολές τους προς την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου και της BDZ-Freight Services.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του εμπορευματικού τμήματος βουλγαρικών σιδηροδρόμων, που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην εξυγίανση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Η δε ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου της Σόφιας εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2013, με ποσοστό 50,5% να διατίθεται προς πώληση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πώληση του 49,63% της Διεθνούς Έκθεσης Φιλιππούπολης, σύμφωνα με βουλγαρικές κυβερνητικές εκτιμήσεις, αναμένονται μειωμένα έσοδα εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής της κατάστασης της εν λόγω επιχείρησης.

Άλλες ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονται εντός του 2015 αφορούν στις ακόλουθες επιχειρήσεις: BDZ-Freight Services NITI Kazanlak (έρευνα & κατασκευή μηχανημάτων), Bulgarplodeksport Ltd. Sofia (εμπόριο, συμβουλευτικές υπηρεσίες), VMT Orbita JSC (υπηρεσίες τουριστικού πρακτορείου), Military Publishing House Ltd. Sofia (υπηρεσίες εκτύπωσης), Free Zone Burgas JSC Burgas (ελεύθερη ζώνη Μπουργκάς), Rusalka Ltd. Varna (Ξενοδοχείο-εστιατόριο), Agricultural Market Information System Ltd. Sofia (έρευνες αγοράς, γνώμης, μάρκετινγκ), Sortovi Semena Elite JSC χονδρεμπόριο σπόρων, ζωοτροφών).

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας αρχές του 2015 τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 από τις διαδικασίες πώλησης κρατικών συμμετοχών σε κρατικές εταιρίες διαμορφώθηκαν στα 2,35 εκατ. Λέβα (1,2 εκατ. ευρώ ). Το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων που ανέρχεται στα 1,2 εκατ. Λέβα (περίπου 600.000 ευρώ), προήλθε από την πώληση των μετοχών εταιριών, στις οποίες το Δημόσιο κατείχε ποσοστό άνω του 50%.

πηγή γραφείο ΟΕΥ Σόφιας

ZENITH