Skip to main content

Βούλιαξαν τα μεγέθη των επιχειρήσεων το 2009

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την ανάλυση των ισολογισμών των επιχειρήσεων για το 2009, καθώς όχι μόνο προκύπτει πτώση των πωλήσεων κατά 7%, έναντι του 2008, αλλά για πρώτη φορά οι επιχειρήσ
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των ισολογισμών των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2009, από την Hellastat, καθώς όχι μόνο προκύπτει μέση πτώση των πωλήσεων κατά 7%, έναντι του 2008, αλλά για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις με πτώση του τζίρου ξεπερνούν σε αριθμό αυτές με ενίσχυση.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις με πτώση του τζίρου να ξεπερνούν σε αριθμό αυτές με ενίσχυση: το ισοζύγιο είναι 60-40 υπέρ αυτών με χαμηλότερες πωλήσεις το 2009 έναντι του 2008, εξέλιξη η οποία κρίνεται ανησυχητική, καθώς η δεύτερη χειρότερη παρατηρήθηκε -ως φυσιολογική και αναμενόμενη, μάλιστα- στο μετα-ολυμπιακό 2005 όπου περίπου ισομοιράστηκαν ανοδικές και πτωτικές.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας οι εξελίξεις είναι οι πλέον δυσάρεστες, καθώς παρατηρείται μέση κάμψη κατά 12,6%, σε συνέχεια της επίσης κακής χρονιάς του 2008 (10%). Το 55% των επιχειρήσεων εμφανίζει κάμψη αποτελεσμάτων -όπως και το 2008- ενώ από το 2001 μόνο μια χρονιά ξεπέρασαν ελαφρά το 50%, το έτος 2005.

Θετικό αξιολογείται πάντως το γεγονός ότι σταθερά την τελευταία 10ετία 2 στις 3 επιχειρήσεις εμφανίζουν κερδοφορία. Ταυτόχρονα, και η λειτουργική κερδοφορία επηρεάζεται από το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον του 2009, με μέση πτώση κατά 9%, ενώ πέρυσι είχε διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητη.

Σημαντική διαφοροποίηση προκύπτει στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθός τους: οι μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ εμφανίζουν μέση μείωση τζίρου κατά 2% (+6,8% το 2008), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις με έσοδα μέχρι 1 εκατ. ευρώ εμφανίζουν εντονότερη του μέσου υποχώρηση, αγγίζοντας το 10% (+0,3% το 2008).

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη μεταβολή των κερδών, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις υφίστανται μέση μείωση που δεν υπερβαίνει το 5% ενώ εταιρίες με πωλήσεις 1 έως 3 εκατ. ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν μέση μείωση κατά 20% και 9,5% αντίστοιχα. Πάντως, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υφίσταται πτωτική πορεία των μεγεθών ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Hellastat η πτώση των πωλήσεων στη Βιομηχανία αγγίζει το -10% κατά μέσο όρο, 9,5% αντίστοιχα στο Εμπόριο, ενώ οι μεταφορές ακολουθούν με πτώση εσόδων κατά 7%. Ο κατασκευαστικός τομέας υποχωρεί με 5% ενώ Ξενοδοχεία & Εστιατόρια έκλεισαν μια μέτρια χρονιά -δεδομένων των συνθηκών- με πτώση που δεν ξεπέρασε το 4%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο ευρύτερος κλάδος Ακίνητης Περιουσίας, με μέση αύξηση εσόδων της τάξης του 2,9%.

Από πλευράς καθαρής κερδοφορίας, Κατασκευές και Μεταφορές αντιμετωπίζουν μέση κάμψη κατά 20% και 21,5% αντίστοιχα, ενώ σε 16-17% εκτιμάται η μέση υποχώρηση στη Βιομηχανία και το Εμπόριο.

ZENITH