Skip to main content

Βουλιάζει ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης

Ο τζίρος στη λιανική αναμένεται να είναι μειωμένος εφέτος κατά 30-40%, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat για τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης.
Σε κρίση βρίσκεται ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης, όπως τονίζεται σε έρευνα της Hellastat, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει συρρικνωθεί, οι παραγγελίες είναι μειωμένες και το λιανικό εμπόριο πλήττεται έντονα ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης.

Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, λόγω υψηλού ανταγωνισμού από χαμηλού κόστους εισαγόμενα προϊόντα, έλλειψης πρώτων υλών και υψηλού εργατικού κόστους. Η πτώση της παραγωγής έχει αποτυπωθεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην απόφαση μεταφοράς σε παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό (π.χ. Βαλκάνια, Ασία), καθώς και στη στροφή στις εισαγωγές.

Ο κλάδος παρουσιάζει υψηλή εισαγωγική διείσδυση, με κύριες χώρες προέλευσης των προϊόντων την Ιταλία, την Κίνα και την Ισπανία. Το 2008 το έλλειμμα στην ένδυση ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ και σε 252,9 εκατ. τεμάχια, ενώ στην υπόδηση σε 545 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ζευγάρια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, η πίεση που ασκείται στην αγορά εξαιτίας της ύφεσης είναι πολύ υψηλή, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί και χαρακτηρίζονται από αρνητική ψυχολογία.

Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι το τρέχον έτος αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για όλες τις κατηγορίες εταιρειών. Χαρακτηριστικά, στον τομέα του ενδύματος, βάσει των αρχικών πωλήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους και κυρίως των δειγματισμών για τη χειμερινή κολεξιόν του 2010, υπολογίζεται ότι ο τζίρος στη λιανική θα είναι μειωμένος κατά 30-40%, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα σε όλη την αλυσίδα διανομής.

Στη μελέτη αναλύονται χωριστά οι οικονομικές καταστάσεις 463 και 76 επιχειρήσεων παραγωγής και εισαγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων αντίστοιχα, καθώς και 341 εταιρειών λιανικής πώλησης με τον αθροιστικό κύκλος εργασιών να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ το 2008, μειωμένος κατά -3,2% έναντι του 2007.

ZENITH