Skip to main content

Βουλιάζει πιο βαθιά στην ύφεση η ελληνική οικονομία

Ενδεχομένως, η ύφεση στην οποία βυθίζεται η ελληνική κυβέρνηση να είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικώς υπολογίζονταν.
Ενδεχομένως η ύφεση στην οποία βυθίζεται η ελληνική κυβέρνηση να είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικώς υπολογίζονταν. Τα τελευταία στοιχεία, που περιέρχονται εν γνώσει του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, βαραίνουν ακόμα περισσότερο το ούτως ή άλλως κακό κλίμα κι επιτείνουν την απαισιοδοξία για την επόμενη  μέρα της οικονομίας. Μόνο τις τελευταίες 36 ώρες ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, η εκτόξευση του πληθωρισμού, η μείωση του ΑΕΠ, η καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας και η περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η αύξηση της ανεργίας, ενώ τείνει να αποτελέσει μόνιμο καθεστώς η αύξηση του αριθμού των λουκέτων στις επιχειρήσεις και των επισφαλειών στις χορηγήσεις. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι έπεται; Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη του -5%, έναντι αρχικής, αρνητικής, πρόβλεψης που έκανε λόγο για -4%. Μάλιστα, όταν η τελευταία είχε ανακοινωθεί, είχε προκαλέσει πανικό. Έτσι, όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στο τέλος θα αποδειχθεί ...αισιόδοξο σενάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ετήσιο γκάλοπ του Bloomberg, οι αναλυτές που συμμετείχαν προέβλεψαν σε ποσοστό 70% ότι η ελληνική οικονομία δύσκολα θα γλιτώσει την πτώχευση, ενώ σιγά - σιγά επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, γεγονός αποτελεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει μια ασυνήθιστη αποφασιστικότητα κι εμμονή στη διάψευση όλων των αρνητικών σεναρίων, επιμένοντας ότι στο τέλος, όλες οι «Κασσάνδρες» θα διαψευσθούν.

ZENITH