Skip to main content

Βουλιάζει στα προβλήματα από τις φετινές θεομηνίες το Ωραιόκαστρο

Ζημιές που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης ύψους 5.830.000 ευρώ. Τι συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη του δημάρχου με τους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης.

Ζημιές συνολικού ύψους 5.830.000 ευρώ μετρά ο δήμος Ωραιοκάστρου από τις φετινές θεομηνίες. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για κατεστραμμένο τοπίο και ανέλαβε πρωτοβουλίες, προκειμένου να διεκδικήσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάσταση των καταστροφών σε δρόμους, σχολεία και υποδομές.

Ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης, συγκέντρωσε μάλιστα τους βουλευτές της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε ευρεία συνάντηση εργασίας στο Ωραιόκαστρο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προβλήματα και να ζητήσει δεσμεύσεις για την βοήθειά τους στην επίλυσή τους

Έπειτα από πρόσκληση του κ. Γαβότση οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο Αγγ. Θεμελής, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ και τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες που έπληξαν το διευρυμένο δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης (ΝΔ) και Κατερίνα Μάρκου (ΠΟΤΑΜΙ) είχαν ενημερώσει ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε θα μπορούσαν να παρευρεθούν.


Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε στις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του δήμου, που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο – αστικό και αγροτικό- προκειμένου αυτό να καταστεί και πάλι προσβάσιμο.

Επίσης έθεσε το θέμα των σχολικών και δημοτικών κτιρίων τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις προαναφερθείσες θεομηνίες και χρήζουν άμεσων επισκευών.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ευάγγελος Καραστερίου, παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία του δήμου, όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.

Οι ζημιές

Οι άμεσες ενέργειες που απαιτούνται συνοψίζονται στα παρακάτω έργα:

1) Κατασκευή Γέφυρας Φιλαδέλφειας: Μελέτες: 100.000 ευρώ, έργο: 300.000 ευρώ.

2) Κατασκευή Γέφυρας Μονολόφου: Μελέτες: 80.000 ευρώ, έργο: 500.000 ευρώ. Κατασκευή Γέφυρας Πενταλόφου: 400.000 ευρώ.

3) Κατασκευή αγωγού ομβρίων στο αγρόκτημα Ωραιοκάστρου: 400.000 ευρώ.

4) Αποκατάσταση τεχνικών αποχέτευσης ομβρίων (οχετοί, μικρά τεχνικά, διαβάσεις ρεμάτων): 300.000 ευρώ.

5) Αποκατάσταση οδικού δικτύου: Για το αστικό δίκτυο 1.000.000 ευρώ, για το αγροτικό δίκτυο 1.000.000 ευρώ.

6) Δημιουργία αναχώματος κατά μήκος του Γαλλικού ποταμού: 150.000 ευρώ.

7) Αποκατάσταση σχολικών κτιρίων: 500.000 ευρώ.

8) Αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων: 500.000 ευρώ.

9) Επισκευές ζημιών στο βιολογικό καθαρισμό και σε γεωτρήσεις: 250.000 ευρώ.

10) Εκμίσθωση μηχανημάτων: 200.000 ευρώ.

11) Κατασκευή αγωγού ομβρίων στη Βάλτα Φιλαδέλφειας: 150.000 ευρώ.

Νιτρικά στο νερό!

Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε επίσης στο έντονο πρόβλημα ποσότητας αλλά και ποιότητας του πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας, όπου η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά υπερβαίνει τα ανώτατα όρια συγκέντρωσής τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακατάλληλο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και σε ορισμένες τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας (Πεντάλοφος, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεσαίο), όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

«Αυτό έχει ως συνέπεια εκτός του κινδύνου της υγείας των κατοίκων και την οικονομική τους αιμορραγία αφού είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό. Εύλογα ανακύπτει η αναγκαιότητα για την άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του με την ΕΥΑΘ, η διοίκηση της οποίας ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος ακαταλληλόλητας του πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητας της Μυγδονίας.

«Μεταξύ των προτάσεων της ΕΥΑΘ είναι η ενίσχυση με 3.500 κ.μ/ημέρα το δίκτυο της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας και η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά του πόσιμου νερού» είπε ο κ. Γαβότσης και ζήτησε από τους βουλευτές τη βοήθειά τους για την επίσπευση της μελέτης καθώς όπως είπε «πρόκειται για μια λύση, η οποία θα ευδοκιμήσει μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η μελέτη να επισπευσθεί και να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πολύπαθο πρόβλημα».

Χρονίζοντα προβλήματα

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα θέματα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα όπως η διαχείριση βιομάζας περιοχής Νεοχωρούδας – Πενταλόφου, οι υπερβολικές αντικειμενικές τιμές ιδιοκτησιών (Δ.Ε. Μυγδονίας), το αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Νεοχωρούδας- Πενταλόφου και Μελισσοχωρίου, ο βιολογικός στην περιοχή της Λητής (Δ.Ε. Μυγδονίας) και η κατασκευή υπολοίπου τμήματος επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης- Ωραιοκάστρου (περιοχή Γαλήνης). Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων της γραμμής του Παλαιοκάστρου, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. «Στείλαμε ήδη σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και ζητούμε ενημέρωση», είπε ο κ. Γαβότσης.

 

Business Story
Off

ZENITH