Skip to main content

Βουλιάζουν ένδυση-κλωστοϋφαντουργία

Τριετές πρόγραμμα υποστήριξης των εξαγωγών, ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας και αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση της αγοράς ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ μιλώντας στη γενική συνέλευση το
Στο ναδίρ βρέθηκε ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας το 2009, εξαιτίας της κρίσης, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 20%, οι πωλήσεις και οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 17%, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 19% , οι εισαγωγές κατά 10% και η διόγκωση των προβλημάτων οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Με τα μελανά αυτά στοιχεία περιέγραψε την κατάσταση στον κλάδο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος  κ. Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος κατά τη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου και ζήτησε από την πολιτεία τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, το οποίο θα ενισχύει και δε θα θέτει συνέχεια εμπόδια στις προσπάθειες των επιχειρήσεων.

Κατά τον κ. Κιτσικόπουλο το 2009 αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς. Πτωτική πορεία ακολούθησε ο κλάδος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 στην ένδυση, καθώς σημειώθηκε μείωση της παραγωγής κατά 12%, του κύκλου εργασιών κατά 14%, των νέων παραγγελιών κατά 16% και της απασχόλησης στο πρωτοφανές για τον κλάδο ποσοστό του 13%.

Η κατάσταση στην κλωστοϋφαντουργία ήταν ακόμη χειρότερη, με μείωση της παραγωγής κατά 17%, του κύκλου εργασιών κατά 17%, των νέων παραγγελιών κατά 16% και της απασχόλησης κατά 14%. Ανέφερε ότι πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν σε μία μόνο χρονιά.

Όσον αφορά στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης, είπε ότι το 2009 εξελίχθηκε σε μια πραγματικά πολύ άσχημη χρονιά, χειρότερη και από εκείνη του 2005, που σημειώθηκε η απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.
Παραδέχθηκε ότι η κρίση το 2009 έπληξε περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις απ’ ότι τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά. Τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και οι νέες παραγγελίες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση κατά 5% μεγαλύτερη απ’ ότι στις επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς. Απέδωσε τη  διαφορά αυτή  στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν επηρεαστεί νωρίτερα από την κρίση, σε σύγκριση με τη χώρα μας, η οποία άρχισε να επηρεάζεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Στην κλωστοϋφαντουργία η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη ήταν χειρότερη απ’ ότι στην ένδυση. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα ήταν η πτώση των πωλήσεων, η ρευστότητα και οι επισφάλειες.

Επεσήμανε ότι οι παρενέργειες της κρίσης  οδήγησαν σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πελατών, αλλά και σε εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών. «Το εκρηκτικό μείγμα ολοκληρώθηκε από τη δραματική μείωση του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του δανεισμού οδήγησε σε ασφυξία ρευστότητας τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντας πολλές από αυτές τελικά σε κλείσιμο», συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία για εξαγωγές το 2010

Όσον αφορά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης για το τρέχον έτος τα μέχρι σήμερα δεδομένα δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι, υποστήριξε. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν είναι δεδομένη, όπως τόνισε και θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της κατανάλωσης ενδυμάτων στην Ευρώπη μετά τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώνουν συνεχώς οι περισσότερες χώρες, όσο επίσης από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία με τα σημερινά δεδομένα είναι ευνοϊκή.

Εάν η ισοτιμία του ευρώ υποχωρήσει λίγο ακόμη, τότε πιστεύει ότι θα υπάρξει σαφής βελτίωση των εξαγωγών μας. Μνημόνευσε και τον  αστάθμητο παράγοντα της τιμής του βαμβακιού, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εκτιναχθεί.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς αναμένει να αντιμετωπίσουν πολύ εντονότερα προβλήματα, αφού τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έχουν ήδη σοβαρές συνέπειες στην κατανάλωση, η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να ομαλοποιείται βραχυπρόθεσμα.

Σ΄ αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αβέβαιο περιβάλλον είναι υποχρεωμένες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης. Και γι΄ αυτό θεωρεί  απαραίτητη τη στήριξή τους από την Πολιτεία.

Ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων σε τέσσερις κατευθύνσεις:

1) Της διαμόρφωσης ολοκληρωμένου τριετούς προγράμματος υποστήριξης των εξαγωγών, καθώς, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και των μέτρων που λήφθηκαν και θα ληφθούν στο μέλλον, η κατανάλωση ενδυμάτων αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία ως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
2) Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και την επίσπευση όλων των διαδικασιών των δύο νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ και κυρίως εκείνου που αφορά στην αγορά α’ υλών και εμπορευμάτων.
3) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση του προγράμματος «Ένδυση και Υπόδηση», καθώς και την επίσπευση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Η αύξηση της ευελιξίας στη διαχείριση του χρόνου εργασίας, η μείωση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απολύσεων, η τροποποίηση του καθεστώτος της σποραδικής απασχόλησης και η περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης θα αποτελούσαν αλλαγές που θα ενίσχυαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
4) Λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς. Τα μέτρα περιορισμού του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, στραγγαλίζουν ήδη την αγορά. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η εξαγγελία πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της εγχώριας αγοράς και η άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Μόνο με τη λήψη παράλληλα μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα τόνωσης της αγοράς θα μπορέσει η χώρα να βγει από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Παρ΄ όλα τα προβλήματα και τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, ο κλάδος ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας εξακολουθεί να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μεταποιητικό κλάδο, με 60.000 εργαζόμενους και αξία εξαγωγών πάνω από 1,5 δισ.ευρώ.

Ο κ. Κιτσικόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΣΕΠΕΕ σε μεμονωμένες, επιλεκτικές ενισχύσεις επιχειρήσεων, όπως η περίπτωση της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Τα ποσά που έχουν κατασπαταληθεί μέχρι σήμερα για τη διάσωση της συγκεκριμένης επιχείρησης θα είχαν βοηθήσει ουσιαστικά εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου και θα είχαν σώσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Η απόφαση της κυβέρνησης για νέα στήριξη της συγκεκριμένης επιχείρησης με 25 εκατ. ευρώ αποτελεί πρόκληση. Όταν το πρόγραμμα «Ένδυση και Υπόδηση - Νέες Προοπτικές» είναι μόνο 15 εκατ. ευρώ και αφορά στο σύνολο του κλάδου, πώς είναι δυνατόν να διατίθενται 25 εκατ. € σε μια και μόνο επιχείρηση; Συνολικά την περίοδο 2008 – 2010 η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει πάρει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 63 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σταματήσει τώρα κάθε μορφή ενίσχυσης στη συγκεκριμένη επιχείρηση, δεδομένου ότι δεν νοείται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις αστοχίες μεμονωμένων επιχειρηματιών και τις λάθος αποφάσεις χρηματοδότησης ορισμένων τραπεζιτών. Η συνέχιση της αιμοδοσίας μιας προ πολλού νεκρής επιχείρισης, όταν η χώρα βρίσκεται στην μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική κρίση της μεταπολεμικά, αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα εκθέτει τη χώρα μας και τον κλάδο στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά βεβαιότητος θα μας επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα για την παράνομη αυτή κρατική ενίσχυση», τόνισε καταλήγοντας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας κ. Μπόλαρης , ο οποίος γνωστοποίησε ότι από 21 Ιουνίου θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα ενίσχυσης των κλάδων ένδυσης και υπόδησης. Επίσης μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο ένδυσης και κλωστουφαντουργίας.

Στον ΣΕΠΕΕ στις 23 του μηνός θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

ZENITH