Skip to main content

Βρετανία: Οργή για τα μπόνους αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας θα λάβουν φέτος συνολικά 47 εκατ. στερλίνες μπόνους, προκαλώντας την οργή των οικογενειών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.
Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας θα λάβουν φέτος συνολικά 47 εκατ. στερλίνες (52 εκατομμύρια ευρώ) μπόνους, αποκάλυψε η κυβέρνηση της Βρετανίας την Τετάρτη το βράδυ, προκαλώντας την οργή των οικογενειών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Περίπου 50.000 εργαζόμενοι πρόκειται να λάβουν ετήσιο πριμ τουλάχιστον χιλίων λιρών (1.100 ευρώ) ο καθένας, μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, ορισμένοι αξιωματούχοι του υπουργείου θα πάρουν πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας, ύστερα από σχετική επερώτηση συντηρητικού βουλευτή, περίπου 287 εκατ. λίρες στερλίνες έχουν καταβληθεί ως μπόνους από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ, το 2003.

Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας σε μία συγκυρία, όπου η βρετανική κοινή γνώμη δείχνει όλο και λιγότερη κατανόηση στο θέμα της εμπλοκής της χώρας της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά και τις βαρύτατες απώλειες βρετανών στρατιώτων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δέχεται έντονη κριτική για τη στρατιωτική στρατηγική της Βρετανίας, ενώ παράλληλα στρατιωτικοί ειδικοί και οι οικείοι των στρατιωτών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν επενδύει αρκετά στον εξοπλισμό των στρατευμάτων.

«Οι αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό των μισθών και δεν έχουν καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό των εξοπλισμών ή της διοίκησης», εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι θα «δοθούν σε περίπου 50.000 υπαλλήλους, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.000 λίρες στον καθένα».

Ωστόσο, ο Λι Μακί, πατέρας του 21χρονου Τζέισον που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν τον περασμένο Μάιο, θεωρεί ότι το ποσό αυτό πρέπει να δαπανηθεί για τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Οι απλοί στρατιώτες δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα. Αλλά δίνουν τεράστια μπόνους, τη στιγμή που τα παιδιά μας θυσιάζουν τη ζωή τους», παραπονείται ο Μακί, πατέρας τριών παιδιών.

Μόνο τη χρονιά που πέρασε, η Βρετανία έχασε 95 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ από την επέμβαση στη χώρα το 2001 έχουν σκοτωθεί συνολικά 232 βρετανοί στρατιώτες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

ZENITH