Skip to main content

Βρετανία: Περικοπές δαπανών 40%

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσήλωση σε μία συνεπή στρατηγική καθώς τα υπουργεία αγωνίζονται να περικόψουν τις δαπάνες τους κατά 40%.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσήλωση σε μία συνεπή στρατηγική καθώς τα υπουργεία αγωνίζονται να περικόψουν τις δαπάνες τους κατά 40% έπειτα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμερον, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο, λέει ότι η συρρίκνωση του ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ, που αποτελεί ρεκόρ μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σχεδόν απόλυτο μηδέν, μέσα σε πέντε χρόνια, είναι το πιο επείγον καθήκον της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών- Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Μία αναθεώρηση των δαπανών είναι υπό μελέτη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου.Ο Κάμερον παρομοιάζει τη διαδικασία με τη «μεθοδική αναστροφή πορείας μιας αποτυχημένης επιχείρησης», αλλά υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «Κέντρου για την Κοινωνική Δικαιοσύνη», ενός φιλικού προς τους Συντηρητικούς ιδρύματος, «οι υπουργοί βαδίζουν ουσιαστικά στα τυφλά, κάτω από τη διαταγή να περικόψουν το 40% αλλά με αδιευκρίνιστες οδηγίες για τους στόχους του υπουργείου τους».

Πολλοί φοβούνται ότι οι περικοπές θα βλάψουν τους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους.«Προς το παρόν δεν είναι αυτό που θα λέγαμε συντονισμένη απάντηση των υπουργείων για να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το επιχειρείν Αντριαν Μπέιλι στους Φαινάνσιαλ Τάιμς. Πρότυπα για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν.

Η κλίμακα των περικοπών μικραίνει τα δύο πιο πρόσφατα προγράμματα λιτότητας, το 1976 με παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το 1980 υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές με τις προσπάθειες της Σουηδίας και του Καναδά στη δεκαετία του 1990.

Η Βρετανία μπαίνει στις περικοπές ενώ η ανάπτυξη σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της είναι αδύναμη και τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια να στηρίξουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει από τις περικοπές την υγεία, μία κίνηση δημοφιλή στους ψηφοφόρους, η οποία όμως αφήνει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα δημοσίων δαπανών εκτός μειώσεων και άλλους τομείς πιο εκτεθειμένους.

Μία άλλη ανησυχία είναι το κατά πόσο οι περικοπές σε έναν τομέα, όπως οι απολύσεις ή οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν θα οδηγήσουν σε επιπλέον δαπάνες σε άλλους, όπως για παράδειγμα στην κοινωνική πρόνοια.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ο Κάμερον έχει πει ότι «η μακροπρόθεσμη κυβέρνηση», είναι η κατευθυντήρια αρχή της αναθεώρησης των δαπανών και θα ληφθούν σκληρές αποφάσεις. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αξιολογούμε ότι πρέπει να κάνουμε», έγραψε πρόσφατα. Αλλά οι αρχικές πρωτοβουλίες να περικοπούν οι δαπάνες δίνουν το μέτρο των δυσκολιών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Σε μία στιγμή αμηχανίας την προηγούμενη εβδομάδα, το γραφείο του Κάμερον απέκλεισε μία πρόταση να καταργηθεί το δωρεάν γάλα για τους μαθητές, η οποία θεωρήθηκε πολιτικά ιδιαζόντως τοξική, την ίδια ώρα που ένας υπουργός την υπερασπιζόταν σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση.

ZENITH