Skip to main content

Βροχή αντιδράσεων για το χαράτσι στις συναλλαγές με «μη συνεργάσιμα κράτη»

Επιστολή του ΣΕΒ και του ΣΕΠΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο 26% στις δαπάνες που καταβάλλονται στις συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο σχέδιο της κυβέρνηση για την επιβολή παρακρατούμενου φόρου 26% στις επιχειρηματικές συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Μετά τη χθεσινή επιστολή του ΣΒΒΕ, για το θέμα έστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Στην επιστολή του ο ΣΕΒ, αναφερόμενος στον συγκεκριμένο φόρο, ο οποίος αφορά τις συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς εταιρείες η έδρα των οποίων βρίσκεται «σε κράτη «μη συνεργάσιμα ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», τα οποία, όμως, έχουν φορολογικές συμβάσεις με τον ΟΟΣΑ».


Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το άρθρο 21 – το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για φορολογικά θέματα που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής – πέραν όλων των άλλων παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος καλεί την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην «απάλειψη του άρθρου 21 από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του ο ΣΕΠΕΕ, στην επιστολή του προς την αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ, Νάντια Βαλαβάνη, τονίζει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στις επιχειρήσεις ένδυσης αφού στα κράτη αυτά περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ  στις οποίες πραγματοποιείται περίπου το 80% της παραγωγής ενδυμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως υπογραμμίζει, εάν η σχετική διάταξη ψηφισθεί, «θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις ρευστότητα, σε μια περίοδο που η τραπεζική χρηματοδότηση έχει εκλείψει παντελώς ενώ οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν εμμέσως το κράτος μέσω της μεγάλης καθυστέρησης επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, θα οδηγήσει σε λίγους μήνες τον κλάδο σε πλήρες αδιέξοδο».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κυρία Υπουργέ,

»Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, επιβάλλεται φόρος 26% στις δαπάνες που καταβάλλονται στις συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

»Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στις επιχειρήσεις ένδυσης αφού στα κράτη αυτά περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία και η πΓΔΜ στις οποίες πραγματοποιείται περίπου το 80% της παραγωγής ενδυμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων.

»Η ένδυση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, απασχολεί περισσότερους από 20.000 άμεσα εργαζόμενους στην μεταποίηση, 30.000 απασχολούμενους σε εμπορικές δραστηριότητες και είναι ο τελικός κρίκος της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας όπου εργάζονται ακόμη 100.000 άτομα στα στάδια της παραγωγής βαμβακιού και της επεξεργασίας νημάτων και υφασμάτων. Σήμερα στον κλάδο της ένδυσης μόνο δραστηριοποιούνται περίπου 2.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις χωρίς να υπολογίζονται οι επιχειρήσεις της αλυσίδας κλωστοϋφαντουργίας και οι εμπορικές εταιρείες. Η αξία εξαγωγών ενδυμάτων ανήλθε σε 600 εκατ. € το 2014 και στο σύνολο της αλυσίδα κλωστοϋφαντουργίας – ένδυσης σε 1,3 δις €.

»Η προβλεπόμενη με σχέδιο νόμου καταβολή φόρου 26% στις λειτουργικές δαπάνες κοπής & ραφής ενδυμάτων που γίνονται στην Βουλγαρία και στα Σκόπια θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος στο κλείσιμο ή στην μετεγκατάσταση το σύνολο των εξωστρεφών εταιριών του κλάδου με  καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση, τις εξαγωγές αλλά και στα έσοδα του δημοσίου.

»Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την χώρα μας οικονομική συγκυρία στην οποία επιβάλλεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των εξαγωγών και της απασχόλησης το συγκεκριμένο άρθρο στερείται λογικής και επιφέρει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

»Εάν ψηφισθεί, θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις ρευστότητα, σε μια περίοδο που η τραπεζική χρηματοδότηση έχει εκλείψει παντελώς ενώ οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν εμμέσως το κράτος μέσω της μεγάλης καθυστέρησης επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, θα οδηγήσει σε λίγους μήνες τον κλάδο σε πλήρες αδιέξοδο.

»Πρακτικά θα εξαναγκάσει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν όλες τις δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδας, απολύοντας το προσωπικό τους και συμπαρασύροντας μαζί τους  πολλές άλλες συνδεδεμένες δραστηριότητες.

»Κυρία Υπουργέ,

»Η ένδυση είναι ένας από τους ελάχιστους μεταποιητικούς κλάδους που έχουν απομείνει στην χώρα μας, ο οποίος με προϋποθέσεις (στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσής του) μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

»Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως πρυτανεύσει η λογική και αποσύρετε άμεσα την παραπάνω διάταξη από το σχέδιο νόμου η οποία είναι απολύτως άδικη για τις χιλιάδες επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία σας να εξασφαλίσετε έσοδα και να περιορίσετε την φοροδιαφυγή. Στην προκειμένη περίπτωση όμως απλώς θα εξασφαλίσετε την κατάρρευση των εσόδων διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου είτε θα κλείσουν  είτε θα φύγουν.

»Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος
Βασίλης Μασσέλος»

ZENITH