Skip to main content

Bruegel: Στα 77,1 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit για τη Γερμανία

Οι αναλυτές του think tank Bruegel προειδοποιούν ότι μία ελληνική χρεοκοπία και η έξοδό της από το ευρώ δεν είναι ούτε πιθανή, αλλά ούτε αναγκαία.

Η επιστροφή στη δραχμή και η εν συνεχεία υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στις τράπεζες, ενώ ­σύμφωνα με το Bruegel η Ευρώπη θα ζημιωθεί αρκετά, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Οι αναλυτές του Bruegel προειδοποιούν ότι μία ελληνική χρεοκοπία και η έξοδό της από το ευρώ δεν είναι ούτε πιθανή, αλλά ούτε αναγκαία. Προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να κινηθούν προς την οδό της συναίνεσης και να “βάλουν” ξανά πλάτη όχι για το συμφέρον μόνο της Ελλάδας, αλλά και για τους ίδιους. “Να προχωρήσετε σε μία συνολική συμφωνία που θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα”,αναφέρει το Bruegel.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, υπό αυτό κλίμα, λοιπόν, έβγαλαν ξανά τα τεφτέρια τους οι οικονομολόγοι και το οικονομικό ινστιτούτο της Γερμανίας Ifo και υπολόγισαν πόσο θα κοστίσει στη χώρα η χρεοκοπία της Ελλάδας, αν και ο καταιγισμός αναλύσεων με περιεχόμενο το “πολύ κακό σενάριο” θεωρούνται από κάποιους υπερβολικός και υποκινούμενος.

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, λοιπόν, θα κοστίσει στη Γερμανία 77,1 δισ. ευρώ, ενώ αν συνδυαστεί με έξοδο από το ευρώ η Μέρκελ θα γίνει φτωχότερη κατά 75,8 δισ. Ευρώ. Άρα, περισσότερο κακό προκαλεί στο Βερολίνο μία στάση πληρωμών, παρά η επαναφορά της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Οι δύο αριθμοί είναι περίπου το ίδιο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο τονίζεται από τη Μέρκεκλ το γεγονός ότι το Grexit θα είναι φθηνότερο για τη Γερμανία κατά1,3 δισ. Ευρώ.

Επίσης, το think tank Bruegel υπολογίζει ότι οι γερμανικές απαιτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2009, ωστόσο εξακολουθούν να ανέρχονται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με την έκθεση των τραπεζών) και περίπου 3 δισ ευρώ σε άλλου τύπου επενδύσεις, όπως μετοχές.

Παρά ταύτα, το Bruegel δεν συμφωνεί με το Ifo ως προς το ποσό, καθώς εκτιμά ότι η δημοσίευση αυτών των αριθμών ψευδώς δείχνουν ότι οι άμεσες απώλειες μπορεί να υπολογιστούν με ακρίβεια, ανεβάζοντας περισσότερο το ποσό. Διότι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτέςZsolt Darvas και Pia Hüttl η Γερμανία δεν έχει συμπεριλάβει τρεις βασικούς παράγοντες που ανεβάζουν το ποσό σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Μεταξύ αυτών είναι τα διαφορετικά κουρέματα που θα υποστεί η χώρα σε κάθε από τα δύο σενάρια, είναι οι ιδιωτικές αξιώσεις,αλλά και ο νέος γύρος ζημιών στην οικονομία γενικότερα.

Οι αναλυτές του Bruegel εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση, η οποία θα ωθήσει την ανεργία και θα μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, απαιτώντας άλλον έναν γύρο σκληρής δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ θα χάσουν πολλά από τις διεκδικήσεις τους, ενώ μία νέα υποτίμηση στην ελληνική δραχμή δεν μπορεί να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, τονίζεται ότι το Grexit θα έχει πολλές ευρύτερες επιπτώσεις πέρα από τα οικονομικά ζητήματα σε όλη την Ευρώπη. Για τη βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει υλοποιήσει σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές.

Το πρόβλημα με τις εκτιμήσεις του IFO είναι ότι θεωρούν πως η πλήρης διαγραφή των επίσημων απαιτήσεων για την Ελλάδα θα γίνει και στις δύο περιπτώσεις. Το Bruegel διαφωνεί με αυτό και τονίζει ότι έχουν υπάρξει πολλές αναδιαρθρώσεις χρεών, αλλά δεν έχει ποτέ γίνει 100%  διαγραφή. Μεταξύ των δύο σεναρίων το κούρεμα θα ήταν πολύ υψηλότερο αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, δεδομένου ότι η νέα ελληνική δραχμή πιθανότατα θα υποτιμηθεί σημαντικά  και το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί επίσης, μειώνοντας την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τις οφειλές της, ιδίως εκείνων που είναι σε ξένα νομίσματα. Αναφέρει, μάλιστα, το παράδειγμα της υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής το 2002 και συγκρίνει με την Ελλάδα

Επίσης, τονίζει ότι οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου IFO δεν εξετάζουν τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρουν, ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για το γερμανικό ιδιωτικό τομέα από μια ελληνική χρεοκοπία εντός της ζώνης του ευρώ, δεδομένου ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα είχαν τεράστιο πρόβλημα από μία πιθανή υποτίμηση του νέου νομίσματος και τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ.

ZENITH