Skip to main content

CNBC: Η πιθανότητα του Grexit εμφανίζεται ξανά

Για δράμα κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σημειώνοντας πως είναι πλέον δεδομένη η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ που θα την σταθεροποιούσε εντός της ζώνης του ευρώ.

Για δράμα κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σημειώνοντας πως είναι πλέον δεδομένη η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ που θα την σταθεροποιούσε εντός της ζώνης του ευρώ.

Όπως τονίζεται, το σενάριο του Grexit μπορεί να προβάλλει ως ακραίο, αλλά παίρνει όλο και περισσότερο πόντους. Το αμερικανικό δίκτυο εκτιμά πως μέχρι τη Δευτέρα πολλά μπορούν να έχουν συμβεί. «Κατα μία έννοια όσοι βρέθηκαν στο Eurogroup κατάλαβαν πως ζούσαν την Ημέρα της Μαρμότας για άλλη μια φορά», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Delta Economic Τόνι Νας. «Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η αίσθηση πως πρέπει να τεθεί στο τραπέζι κάτι περισσότερο διαρκές. Δεν μπορείς να κρατάς τους ανθρώπους για χρόνια κάτω από καθεστώς λιτότητας και δίχως να τους δίνεις τη δυνατότητα να βγουν από αυτό» υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει το CNBC ο χρόνος τρέχει και το περιβόητο Grexit εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, ιδιαιτέρως μετά την μη επίτευξη συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup. «Αυτό που κατάφερε να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να προσδώσει μια αίσθηση επείγοντος στις συζητήσεις. Η Ελλάδα συνειδητοποιεί πως έχει περισσότερη δύναμη βλέποντας τους κινδύνους που θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση ενός Grexit» υπογραμμίζει ο Νας.

Για μεγάλο διάστημα το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά ενείχε τη θέση ακραίου σεναρίου. Τώρα, σημειώνει το CNBC, έχει επιστρέψει στην καθημερινή συζήτηση.

Ο Νας πιστεύει πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ, ωστόσο «οι διαπραγματεύσεις πρέπει είτε να συνεχιστούν με πακέτα, είτε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δραχμή».

«Αρκετοί πιστεύουν πως αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε το Grexit θα είναι αναπόδραστο. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, ενώ η ΕΚΤ θα κόψει τη ροή χρημάτων προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ήταν το μήνυμα της Societe Generale στην τακτική ενημέρωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι de facto μέλος της Ευρωζώνης. Θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ (όπως το Μαυροβούνιο), αλλά θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί και ένα παράλληλο νόμισμα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις της (μισθοί και συντάξεις) – αυτό όλο θα σημαίνει Grexit. Πολιτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί καθώς έλαβε εντολή για να βγάλει τη χώρα από τις εκλογές, επομένως είναι πιθανή η προσφυγή σε νέες εκλογές».

Υπάρχει βέβαια και η προοπτική μιας κάποιας βελτίωσης των οικονομικών όρων της Ελλάδας αν αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο άλλου νομίσματος. «Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθήσουμε να αναστραφεί η βαθιά ύφεση που έχει προκληθεί με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης, εξακολουθεί να είναι κατά 25% μικρότερη σε σχέση με τη θέση της προ κρίσης. Η εναλλακτική που προβάλλεται με τη δραχμή ως εναλλακτικό νόμισμα έχει καθαρή έλξη. Αυτό που μένει τώρα είναι να δει η αγορά τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Η Mizuho Bank λέει: «Τα νεύρα θα είναι τεντωμένα μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα. Αν και το ευρώ δεν καταστράφηκε, κανένας δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του από την απουσία συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ» σημειώνει ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics.

ZENITH