Skip to main content

CNBC: Το παιχνίδι του Τσίπρα με τον Πούτιν

Στην απομάκρυνση της ελληνικής κυβέρνησης από την πλειοψηφούσα άποψη των χωρών της ΕΕ να επιβληθούν και νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της αναταραχής στην ανατολική Ουκρανία, στέκεται το CNBC

Στην απομάκρυνση της ελληνικής κυβέρνησης από την πλειοψηφούσα άποψη των χωρών της ΕΕ να επιβληθούν και νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της αναταραχής στην ανατολική Ουκρανία, στέκεται σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με το άρθρο του δικτύου, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει προς την Ανατολή και την ιστορική σύμμαχο της Ελλάδας, τη Ρωσία, προσδοκώντας σε έμπρακτη υποστήριξη.

Τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έφεραν στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά της Ρωσίας, σημειώνει το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα αντέδρασε γρήγορα, παρά το γεγονός πως δεν ελήφθη καμία απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο της Τρίτης και ούτε πρόκειται να παρθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όταν και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έτσι όπως επεβλήθησαν από την Ένωση τον Μάρτιο του 2014.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η κίνηση της Ελλάδας καταδεικνύει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πεδίο.

Η προφανής στήριξη της Ελλάδας στη Ρωσία δεν εδραιώνει την πορεία σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές και δείχνει την τάση της Ελλάδας να πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία, συνεχίζει το άρθρο, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ιστορία εγκάρδιων και πολιτισμικών δεσμών, όπως επί παραδείγματι ότι και οι δύο είναι ορθόδοξες.

Ο Τίμοθι Ας της Standard Bank σημειώνει πως «θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιήσει ένα τέχνασμα πριν από τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πως για να συναινέσει η Ελλάδα υπέρ των νέων μέτρων θα πρέπει να λάβει κάτι ως αντάλλαγμα».

Σύμφωνα με τον Τίμοθι Ας, η τάση υποστήριξης που επέδειξε η Ελλάδα προς τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Και αυτό διότι η Μέρκελ και οι λοιποί εταίροι θα εξοργιστούν αν καταλάβουν πως η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τους Έλληνες ως διαπραγματευτικό χαρτί. Από τη μεριά της η Ρωσία κατέστησε σαφές πως είναι ανοιχτή να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, ενώ πολύ πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας τόνισε πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η χώρα του θα άρει τις απαγορεύσεις εξαγωγών προς χάρη της.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Χέουσον της CMC Markets ανέφερε στο CNBC πως «ο Τσίπρας παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι», δείχνοντας στην ΕΕ πως εκείνος έχει και άλλες επιλογές, κάτι που φυσικά η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί για να ανακατέψει λίγο τα πράγματα στην περιοχή.

«Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα ήταν αντίθετος να μπει σφήνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή η σφήνα θα μπορούσε να είναι πιο παγιωμένη αν η Ευρώπη δεν είναι προσεκτική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στο θέμα του χρέους. Η δογματική θέση της να μην αναδιαρθρωθεί το χρέος σίγουρα δεν είναι χρήσιμη. Θα πρέπει να είναι λιγότερο καταστροφική επί του θέματος, από το να την πιέζει μέχρι το σημείο της εξόδου από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Χέουσον.
 

ZENITH