Skip to main content
Συναντήσεις Θαπατέρο με τον Στρος- Καν. Διαδοχικές βεβαιώσεις ότι η ισπανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Εκτίναξη των ισπανικών spreads. Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Παρ΄ ότι η ισπανική κυβέρνηση καθημερινά διαψεύδει τις φήμες περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και παρά την εμπιστοσύνη του Στρος- Καν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

Από τη μία πλευρά πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου ότι η Ισπανία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη προσφυγή στο μηχανισμό βοήθειας ΔΝΤ- ΕΕ. Από την άλλη, η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανυπόσταστη τη φημολογία, λαμβάνοντας μέτρα λιτότητας και προτάσσοντας τη διαφάνεια προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ταυτόχρονα, τα spreads των ισπανικών 10ετών εκτοξεύονται πάνω από τις 200 μονάδες βάσης και το ΔΝΤ «χτυπάει» την πόρτα της χώρας, ενώ παράλληλα επικροτεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίαςμεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι γίνονται οι προσπάθειεςπου πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας: «Αυτόπου βλέπω σήμερα είναι ότι γίνονται οι προσπάθειες αυτές», αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων και τιςδιαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στρος- Καν, ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» (stress tests) στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τη διαφάνεια ως τη μόνη απάντηση στην ενίσχυση εμπιστοσύνης προς τις διεθνείς αγορές.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν «άρωμα Ελλάδας» και μας θυμίζουν λίγο πολύ την κατάσταση της χώρας μας τους προηγούμενους μήνες. Ίσως, λοιπόν, η Ισπανία θα είναι ουσιαστικά η δεύτερη χώρα που θα προσφύγει στον νεοσυσταθέντα μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. 

ZENITH