Skip to main content

Δάνεια 40 εκατ. ευρώ από Παρευξείνια σε Velti και ΓΕΚ–Τέρνα

Το μόνο που απομένει, πλέον, για να αποδεσμευτεί το δάνειο που ζητά η κάθε επιχείρηση, είναι να μπουν και οι υπογραφές. Κάτι που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, εταιρεία Velti και ο κατασκευαστικός όμιλος της ΓΕΚ – Τέρνα, είναι τα δύο σχήματα, ελληνικών συμφερόντων, που ετοιμάζεται να δανειοδοτήσει, με 20 εκατ. ευρώ, το καθένα, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Η σχετική προεργασία για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, ανάμεσα στο διεθνή χρηματοδοτικό οργανισμό που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και στα αντισυμβαλλόμενα μέρη, έχει, ήδη, ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή οι συμβάσεις έχουν εξασφαλίσει την έγκριση κι από το συμβούλιο διευθυντών της τράπεζας. Τούτο σημαίνει πως το μόνο που απομένει, πλέον, για να αποδεσμευτεί το δάνειο που ζητά η κάθε επιχείρηση, είναι να μπουν και οι υπογραφές. Κάτι που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι ο Αύγουστος, λόγω της θερινής ραστώνης και της συνακόλουθης απουσίας στελεχών, ένθεν κι ένθεν, δεν ενδείκνυται για τη διεκπεραίωση τέτοιων διαδικασιών.

Δάνειο για…

Στην περίπτωση της εταιρείας Velti, το δάνειο που θα χορηγηθεί θα είναι της τάξεως των περίπου 18-20 εκ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση για να επεκτείνει τις εργασίες της, οι οποίες σχετίζονται με το mobile marketing και τις διαφημιστικές εφαρμογές για παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ήδη η εταιρεία -που ιδρύθηκε μόλις το 2000 από Έλληνες επιχειρηματίες και διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο- έχει παρουσία σε 35 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Αντιστοίχως, η σύμβαση με την ΓΕΚ– Τέρνα θα είναι επίσης 20 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα διοχετευθούν για την ολοκλήρωση δύο έργων που έχει σε εξέλιξη ο όμιλος, στους τομείς των κατασκευών και ενέργειας.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά προϊόντα της Παρευξείνιας, όπως σημείωσε εσχάτως ο νέος πρόεδρος της τράπεζας Αντρέι Κοντακώφ, άρχισαν να γίνονται ελκυστικότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένης της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, εξαιτίας των περιορισμών που θέτουν στις χορηγήσεις οι εμπορικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε γνωστό πως υπάρχουν –σε πρώιμο ακόμη στάδιο- συζητήσεις με μεγάλη ελληνική τράπεζα με σκοπό τη χρηματοδότηση θυγατρικών της στη Μαύρη Θάλασσα, με ένα επενδυτικό fund από τη Β. Ελλάδα, καθώς και με μια εταιρεία που θέλει να αναπτύξει ένα ηλιακό πάρκο στην Κ. Ελλάδα. Στα προηγούμενα δέκα χρόνια λειτουργίας της Παρευξείνιας, να σημειωθεί, στην Ελλάδα είχε χρηματοδοτήσει μόλις 10 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περίπου 200 εκ. δολαρίων.

Διπλασιασμός χαρτοφυλακίου

Το συνολικό ενεργό χαρτοφυλάκιο του διεθνούς οργανισμού, με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010, περιλαμβάνει 85 υπογεγραμμένα project σε 11 χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, των οποίων το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 1,045 δισ. ευρώ. Στόχος της καινούριας διοίκησης της Παρευξείνιας, η οποία, χθες, συναντήθηκε με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και προχθές με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είναι στα επόμενα 4 χρόνια να διπλασιάσει το ενεργό της χαρτοφυλάκιο, διατηρώντας ακέραια την ποιότητα που διαθέτει σήμερα, αλλά και τις επισφάλειες σε μηδενικό επίπεδο.

ZENITH