Skip to main content

Δάνεια 40 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια για επενδύσεις

Στη χορήγηση δύο δανείων, ύψους 20 εκ. ευρώ το καθένα, σε μια εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και σε μια επιχείρηση προαγωγής προϊόντων και λύσεων λογισμικού,
Στη χορήγηση δύο δανείων, ύψους 20 εκ. ευρώ το καθένα, σε μια εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και σε μια επιχείρηση προαγωγής προϊόντων και λύσεων λογισμικού, είναι έτοιμη να προβεί η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των εγκρίσεών της στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισε λίγο νωρίτερα ο νέος πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, κ. Αντρέι Κοντακώφ, προσθέτοντας πως η τελική απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή στο συμβούλιο διευθυντών του οργανισμού. Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής, στα δέκα χρόνια παρουσίας και λειτουργίας του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας έχει δεχθεί χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 200 εκ. δολαρίων, οι οποίες αφορούν στην υλοποίηση 10 επενδυτικών project.

Το ποσό αυτό, όμως, αντιστοιχεί σε μόλις περίπου 7,5% των συνολικών χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, μολονότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού είναι 16,5%. Πιο δραστήρια χώρα στις εκταμιεύσεις, την περίοδο που διανύουμε, είναι η Τουρκία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία.

Σε συνάντησή του με εκπροσώπους του τύπου, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του για την επόμενη 4ετία, ο Ρώσος manager ανέφερε ακόμη ότι η Παρευξείνια Τράπεζα έχει γίνει επίσης δέκτης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από:
μεγάλη ελληνική τράπεζα για τη χρηματοδότηση θυγατρικών της στη Μαύρη Θάλασσα, από ένα επενδυτικό fund από τη Βόρεια Ελλάδα και από μια εταιρεία που θέλει να αναπτύξει ένα ηλιακό πάρκο στην Κεντρική Ελλάδα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι όπως είπε πρόκειται για επαφές σε πολύ πρώιμο στάδιο, που κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθούν.

Στόχοι

Αναφορικά με τους στόχους της νέας διοίκησης της Τράπεζας, εξάλλου, τόνισε πως στα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι να διπλασιαστεί το ενεργό χαρτοφυλάκιό της, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει 85 υπογεγραμμένα project σε 11 χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με συνολικό ύψος 1,045 δισ. ευρώ. Η οριστικοποίηση του πώς θα γίνει αυτό, διευκρίνισε ο ίδιος, θα συντελεστεί τον προσεχή Νοέμβριο, ωστόσο δεν αρνήθηκε να δώσει μια γεύση των προθέσεών του, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική θα επικεντρωθεί στον τομέα της Ενέργειας, με έμφαση στις ΑΠΕ, αλλά και στο να αυξηθεί η συμμετοχή του δημοσίου τομέα (σ. σ. τώρα είναι μόλις 10% του χαρτοφυλακίου), μέσα από τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι κλπ), καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, επίσης, στο equity financing, προκειμένου από το 2% σήμερα, να φθάσει προοδευτικά στο 10% του χαρτοφυλακίου, μέσω αγοράς μετοχών, είτε μέσω investment fund.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται, παράλληλα, η βελτίωση του raiting της τράπεζας, το οποίο τώρα είναι στην κατηγορία Baa1. «Υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με δύο πολυμερή διεθνή χρηματοδοτικά ινστιτούτα με raiting ΑΑΑ, για να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και με τον τρόπο αυτό να βελτιωθεί κι η δική μας διαβάθμιση raiting», είπε και τόνισε ότι επαφές γίνονται και με τη Σερβία η οποία είναι η μόνη χώρα της ΟΣΕΠ που δεν μετέχει στο κεφάλαιο της Τράπεζας.

Πρόσθεσε, δε, πως προ 1,5 χρόνων λήφθηκε απόφαση για διπλασιασμό του μετοχικού κεφαλαίου της Παρευξείνιας και πως οι 11 χώρες –μέλη της ΟΣΕΠ έχουν δεσμευτεί (οι μισές το έκαναν) πως θα καλύψουν τη συμμετοχή τους έως το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς για την κρίση στην ελληνική οικονομία και τα μέτρα που έχει επιβάλλει η Τρόικα, ο κ. Κοντακώφ εκτίμησε πως η κυβέρνηση έπραξε σωστά με το να πει την αλήθεια για την ελληνική οικονομία και να ξεκινήσει εργώδη και επώδυνη προσπάθεια προσαρμογής της, παρά να κρατά κρυμμένα τα πραγματικά της προβλήματα. Θεώρησε, δε, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι το έλλειμμα μειώθηκε πάνω από το στόχο στο 6μηνο και ότι η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές και δανείστηκε χρήματα με επιτόκιο μικρότερο από αυτό του πακέτου στήριξης.

Αναφορικά, τέλος, με τις προοπτικές της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, ο κ. Κοντακώφ υποστήριξε ότι είναι πολύ ευνοϊκές και έφερε παράδειγμα αναλύσεις της Τράπεζας, βάσει των οποίων η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι κατά μέσο όρο το συνολικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,5%, όταν προ διμήνου η ανάλογη πρόβλεψη μιλούσε για αύξηση 2,2%. Ατμομηχανή σε αυτή την ανάπτυξη, όπως είπε, είναι οι οικονομίες της Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία θα έχουν οριακά θετικό πρόσημο για το 2010 στην ανάπτυξη της οικονομίας τους.

ZENITH