Skip to main content

Δάνεια από τους «εθνικούς» ΟΔΔΗΧ, μέχρι να ενεργοποιηθεί το σχέδιο

Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν έχει προλάβει να πάρει σάρκα κι οστά έως τα μέσα Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις μ
Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν έχει προλάβει να πάρει σάρκα κι οστά έως τα μέσα Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις μεγάλες λήξεις του μηνός;

Στο ερώτημα αυτό, το οποίο κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αναζητούν απάντηση στις Βρυξέλλες. Και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να καταλήγουν σε μια μέση λύση.

Συγκεκριμένα, επιλέγεται η πρόταση που κάνει λόγο για την παροχή δανείων από τους εθνικούς ΟΔΔΗΧ των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, με το επιτόκιο που θα ισχύσει ούτως ή άλλως και μετά τη σύσταση του μηχανισμού. Δηλαδή, 5%. Στην περίπτωση του ΔΝΤ, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται, καθώς ο απαραίτητος μηχανισμός υφίσταται και είναι έτοιμος για ...δράση.

Υπολογίζεται ότι το Ταμείο στην πρώτη φάση θα συνδράμει με 3 δισ. και επιτόκιο 2,26%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τα δάνεια των εθνικών ΟΔΔΗΧ με το επιτόκιο του 5%.

ZENITH