Skip to main content

Δάνεια με κρατική εγγύηση ζητάει το ΕΒΕ Κοζάνης

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων σε μακροχρόνια βάση και οι αλλαγές στον Τειρεσία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των αιτημάτων του προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Χρήστου Σάββα, προς τη νέα κυβέρνη
Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για την κρατική εγγύηση στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων σε μακροχρόνια βάση και τις αλλαγές στον Τειρεσία ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κοζάνης, Χρήστος Σάββας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην κοπή πίτας.

Ο κ. Σάββας υπογράμμισε πως το ΕΒΕ Κοζάνης υποστηρίζει ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα» και συμπληρώνει: «Ζητάμε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων στημη έκδοση φορολογικών στοιχείων, γιατί εκτός από τα οικονομικά οφέλη γιατα κρατικά ταμεία,  θα συμβάλει ουσιαστικά στην πάταξη του αθέμιτουανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων».

Ωστόσο, τονίζει πως «πρέπει να σταματήσουν και οι λογικές των έκτακτων εισφορών, των κλεισιμάτων πενταετίας και των δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων που στην ουσία όπως απέδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία δικαιώνουν τους φοροφυγάδες και επιβαρύνουν ξανά και ξανά τους ειλικρινείς επιχειρηματίες».

«Είναι απαραίτητη η μείωση η και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την απασχόληση των εργαζομένων στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Χρειάζεται η δραστική μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας στην ίδρυση, την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων» δηλώνει.

Σχετικά με την οικοδομική κρίση, ο κ. Σάββας δήλωσε: «Ο  σημαντικός για την περιοχή μας κλάδος της οικοδομής που αργοπεθαίνει και παρασύρει μαζί του εκατοντάδες επαγγέλματα  πρέπει να στηριχθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η μείωση και όχι η αύξηση που συζητιέται, του ΦΠΑ στην Οικοδομή και τα οικοδομικά υλικά από το 19% στο 9%, θα ήταν ένα πολύ ουσιαστικό μέτρο. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζονται όχι μόνο δεν θα τονώσουν την οικοδομή, αλλά θα τη ρίξουν σε βαθύτερη ύφεση».

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση του προγράμματος ανταγωνιστικότητας ΕΣΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ενώ συμπλήρωσε πως «και η μείωση στο μισό των κονδυλίων του προγράμματος ενίσχυσης τωνπολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που αποφάσισε πρόσφατα τουπουργείο ανάπτυξης, θα στερήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλανπροτάσεις από απαραίτητα κονδύλια που όχι μόνο θα συνέβαλαν στονεκσυγχρονισμό τους, αλλά και θα στήριζαν ουσιαστικά την αγορά με ζεστόχρήμα που τόσο το έχει ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

«Καλούμε το υπουργείο ανάπτυξης αξιολογώντας και τον μεγάλο αριθμό τωναιτήσεων που επεβλήθησαν (κοντά στις 48.000 σε ύλη την Ελλάδα) ναξανασκεφτεί την απόφυση περικοπής και να αυξήσει το συνολικό κονδύλιοστο αρχικό ποσό του ενός δις Ευρώ, για να μπορέσουν όσο τοδυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένη ενίσχυση».
 
«Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του ΓΕΜΗ και τα επιμελητήρια νααποτελούν πλέον  τη μία και μοναδική στάση, για την ίδρυση  καιλειτουργιά των επιχειρήσεων. Τα σχέδια που ακούγονται για τη μεταφοράαυτών των αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ δηλώνω  αποφασιστικά από αυτό το βήμαότι θα μας βρουν κάθετα αντίθετους», ολοκλήρωσε.

ZENITH