Skip to main content

Δάνειο 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% στην Ελλάδα

Δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5% αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γ
Δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5% αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν προ ολίγου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Το ανωτέρω ποσό θα συμπληρωθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  ΔΝΤ, ανέφερε. Για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να διατεθούν και νέα δάνεια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μηχανισμός είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί, εάν η Αθήνα το ζητήσει, ενώ τη Δευτέρα θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες. Τα επιμέρους ποσά που θα δανειστούν θα αποφασιστούν μέσω της Κομισιόν, ανάλογα με τα ελληνικά αιτήματα.

Η φόρμουλα, που θα είναι στα πρότυπα του ΔΝΤ αλλά «προσαρμοσμένη», προβλέπει επιτόκιο που θα βρίσκεται κοντά στο 5% για τα τρία πρώτα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια, ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από Ελληνικής πλευράς στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται από αύριο στην αγορά ομολόγων, αλλά και στο κρίσιμο τεστ της Τρίτης για τον δανεισμό της χώρας μας, οπότε και το ελληνικό  δημόσιο θα ζητήσει με έντοκα γραμμάτια 1,2 δισ. ευρώ. Αν οι αγορές επιμένουν να διατηρούν τα spreads στα ύψη, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να επιλεγεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα η λύση της προσφυγής στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, η οποία ίσως συνεπάγεται νέο πακέτο μέτρων, αν όχι αμέσως, τότε προς το τέλος του 2010. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε σημειολογικό επίπεδο, θα σημάνει την υποβάθμιση της Ελλάδας σε οικονομία δεύτερης κατηγορίας.

Τελευταία ενημέρωση: 17:40

ZENITH