Skip to main content

Δάνειο ύψους 102 εκατ.δολ. στην Αϊτή ενέκρινε το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, όπως και άλλοι πιστωτές της Αϊτής δέχονται πυρά για το γεγονός ότι προσφέρουν στη χώρα αυτή δάνεια αντί για δωρεές και αρνούνται να παραγράψουν τα χρέη της.
 Τη χορήγηση δανείου ύψους 102 εκατ. δολ. στην κυβέρνηση της Αϊτής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .

Μαζί με ένα ποσόν από προηγούμενο πρόγραμμα δανειοδότησης, το ΔΝΤ πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσόν που θα φθάσει στο Πορτ-ο-Πρενς μετά το σεισμό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν η χορήγηση του ποσού θα δώσει στην Αϊτή «πόρους σε μετρητά που χρειαζόταν επειγόντως», ώστε να κάνει εισαγωγές ειδών που χρειάζεται για να παράσχει βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Το ΔΝΤ, όπως και άλλοι πιστωτές της Αϊτής, δέχθηκαν φραστικά πυρά για το γεγονός ότι προσφέρουν στη χώρα αυτή δάνεια αντί για δωρεές και αρνούνται να παραγράψουν τα χρέη της. Το ΔΝΤ απάντησε ότι η Αϊτή θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο σε 5,5 χρόνια.

Ο Στρος-Καν σημείωσε ότι ο σεισμός κατέστρεψε την οικονομία της Αϊτής όταν άρχιζε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Οπως είπε, με σχεδόν 3%, η οικονομία της Αϊτής είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δυτικό ημισφαίριο το 2009.

ZENITH